eur:
389.92
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Formula-1: Másképp állnának-e a tavalyi pontozással a világbajnoki esélyesek?

A 2010-es szezonra drasztikusan megváltozott a pontozási rendszer a Formula-1-ben. Összeállításunkban kiszámoltuk, másképp állnának-e mostani sorrendnél a világbajnoki címért küzdő pilóták a régi pontrendszerben, illetve a Bernie Ecclestone által szorgalmazott érem-rendszerben.

A tavalyi pontozás még csupán az első nyolc helyzett pilótát jutalmazta, 10-8-6-5-4-3-2-1 rendszerben. A világbajnoki címért küzdő pilóták eredményei alapján azonban úgy tűnik, a változtatás nem hozta meg a kívánt célt, nevezetesen, hogy szorosabb legyen a bajnokság és többet érjen egy győzelem (idén 25 pontot).

A régi pontszámítás szerint is Fernando Alonso állna az élen, 99 pontjával. Õt Mark Webber (96 pont) és Sebastian Vettel (95 pont) követné, akárcsak a jelenlegi állás szerint. Az egyetlen, aki nyerne ezzel a számítással, az Lewis Hamilton, aki a jelenlegi 24 pontos (vagyis közel egy futamgyőzelmes) hátrányával szemben 92 pontjával "mindössze" egy második helynyi hátrányban lenne (7 pont, egy második hely a régi számítás szerint 8 pontot ért).

Az Ecclestone-féle érem-rendszerben szintén Fernando Alonso vezetne, 5 arany, 2 ezüst, 3 bronz érmével. Õt a két RedBull pilóta, Webber és Vettel követné (Webber 4-4-2, Vettel 4-2-4) ami azt jelenti, hogy egyetlen győzelem elég lenne bármelyikük számára a világbajnoki címhez. Lewis Hamilton ebben az esetben is negyedik lenne 3-4-1-es dobogóival, azonban ő már nem lenne versenyben a világbajnoki címért.

A Forma-1-es világbajnokság történetében most először négy versenyzőnek maradt több-kevesebb esélye a végső győzelemre a szezonzáró futam előtt.

A fogadóirodák az angol Lewis Hamilton második világbajnoki címére 50-szeres pénzt fizetnének, a favoritnak pedig a spanyol Fernando Alonsót tartják - elemezte az esélyeket az Inforádióban Farkas Péter az A5.hu autós portál rovatvezetője.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×