eur:
389.63
usd:
364.91
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Német bombagólok keserítették az Öreg hölgyet

Május 22-én a madridi Bernabéu stadionra irányul a figyelem, a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében a Bayern München és az Inter csap össze. A finálét felvezető sorozatunk első részében az eddigi olasz-német döntőket elevenítjük fel.

Két olasz-német döntőt rendeztek eddig a legrangosabb európai kupasorozatban, és mindkét alkalommal a német együttes diadalmaskodott a Juventus ellen.

1983. május 25-én Athénban a Hamburg a Michel Platinivel és Paolo Rossival felálló Juventusszal találkozott. Az Ernst Happel vezette német alakulat Felix Magath bombagóljával diadalmaskodott. Érdekesség, hogy a gólszerző később az idei döntős Bayern München vezetőedzője is volt. A nyolcadik percben esett találat után hiába támadott többet az olasz alakulat, egyenlíteni nem tudott.


Tizennégy évet kellett várni a következő olasz-német fináléra, az 1997-es müncheni döntőben a Dortmund és a Juventus csapott össze, a játékvezető pedig Puhl Sándor volt. A címvédő torinóiak számítottak esélyesnek, a Marcello Lippi irányította zebramezeseknél szerepelt akkoriban Zidane, Deschamps és Vieri is, meglepetésre mégis a Borussia győzött. A dortmundiaknál akkor olyan klasszisok szerepeltek, mint az aranylabdás Matthias Sammer, Andreas Möller vagy Stephane Chapuisat.



Karl-Heinz Riedle bizonyult a döntő hősének két góljával, a legemlékezetesebb pillanat mégis a csereként beállt Lars Ricken nevéhez fűződik: első labdaérintésből szerzett átemelős gólt 30 méterről. A BL-győztes Dortmund edzője Ottmar Hiztfeld volt, aki négy évvel később a Bayern kispadján is a csúcsra ért.

Olasz együttes összesen eddig 25 alkalommal szerepelt a döntőben (11 siker, 14 vereség), német pedig 13-szor (6-7).

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×