INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az A-csoportba jutásért játszik péntek este a magyar hokiválogatott

InfoRádió / MTI
A világelitbe jutás a tét a pénteken 20 órakor kezdődő szlovén-magyar divízió I-es jégkorong világbajnoki mérkőzésen. Amelyik válogatott győz, jövőre a szlovákiai vb-n a világ legjobb 16 csapata között szerepelhet.

A mérleg egy kissé a magyarok felé billen, mivel az eddig mutatott játék alapján a mezőny fölé nőttek, négy meccs alatt csak két gólt kaptak, s az utolsó három találkozón egyetlen egyszer sem rezdült a hálójuk.

A szlovénok már vesztettek egy pontot, a briteket csak hosszabbításban verték, de ennek nincs hatása a zárómeccsre, lévén döntetlen nem lehet: aki nyer - alapjátékidőben, hirtelen halálban vagy büntetőkkel - az első helyen zár, és jut fel az elitbe.

Oda, ahol a magyarok csak egyszer, tavaly játszhattak, míg a szlovénok már többször is megtapasztalhatták a legfelsőbb osztály semmihez sem hasonlítható miliőjét.

Még csak a hazai pálya sem szól a szlovénok mellett, hiszen az a közel ezer szerencsés magyar szurkoló, akit beengednek a 4300 férőhelyes Tivoli-csarnokba, bizonyosan fantasztikus hangulatot varázsol majd.

A magyar szövetség ismételten kéri a magyar drukkereket, csak azok próbáljanak bejutni az arénába, akiknek érvényes jegyük vagy bérletük van. Akinek a belépéshez fel kellene mutatnia szlovén okmányt, mert csak ilyen belépővel rendelkezik, ne is próbálkozzon, a szervezők őket nem engedik be. A helyszínen több tucat rendőr és rohamosztagos teljesít majd szolgálatot.

A csapat eddigi hőse, a 170 perc 28 másodperce góltalan Hetényi Zoltán elmondta: nagyon jól esik neki a bizalom, a védők sokat segítenek neki, és bízik benne, hogy az utolsó akadályon nem buknak el.

"Tudjuk, hogy nehéz meccs lesz, de inkább izguljon az ellenfél. Több meccsüket is láttuk, semmivel sem jobbak nálunk. Ha okosak és türelmesek vagyunk, nyerhetünk. Valószínű, hogy már az elején nekünk ugranak, azt a szakaszt kell valahogy kibírni" - nyilatkozta Hetényi, akinek ez az első olyan vb-je, amikor első számú kapus.

Palkovics Krisztián úgy érzi, most már megtört az átok, az utolsó fordulóban végre betalált a tornán, és a szlovénok ellen is kemény meccsre számít:

"Saját közönségük előtt játszanak, eddig semmi extrát nem nyújtottak, és nekik van több veszítenivalójuk. Ha továbbra is ilyen jó lesz a védelmünk, akkor meglesz a győzelem."

Gondot jelent, hogy a britek elleni szerdai összecsapáson a védelem egyik oszlopa, Tokaji Viktor megsérült, és vállficama miatt nem játszhat, bár a szlovénoknál is lesz egy hiányzó a védők közül. Tokaji csak annyit jegyzett meg, reméli, a cserepadra leülhet majd, még ha nem is küldik be őt a jégre.

Ted Sator szövetségi kapitány kiemelte: most következik az a meccs, amiért jöttek, amiért hajtottak.

"Amikor elvállaltam a válogatott irányítását, már akkor is mondtam, hogy a feljutás a cél. Azt is lehetett tudni, hogy a szlovénok lesznek a fő riválisaink. Mi kell még? Játszunk egy igazi döntőt. A külső körülményekkel nem kell foglalkozni. Arra kell figyelnie minden játékosnak, ami a feladata. Védekezésnél zárjunk vissza, próbáljuk meg kizárni őket a kapunk elől, üssük el a korongot a veszélyes területről. A védelem eddig remekül zár, bár vannak hibák, ám Hetényi mindent fog. Támadásban sem kell kapkodni, és a lényeg, hogy ne a mi harmadunkban folyjon a játék. Azzal nem kívánok foglalkozni, hogy három éve még a szlovén válogatott kapitánya voltam, és a magyarok ellen kellett kivívni a továbbjutást. Most csak a magyar csapat sikere lebeg előttem" - tette hozzá az észak-amerikai profiligát, az NHL-t is megjárt amerikai szakvezető.

A csapat csütörtökön 17 órakor tart átmozgató edzést a helyszínen.


A címlapról ajánljuk