eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin

Mourinho kontra Barça: a Különleges legyőzte a különleges csapatot

Elsősorban a portugál játékvezetőt, Olegário Benquerençát okolják a katalánok az Intertől elszenvedett vereség miatt. Az Inter a Bajnokok Ligája első elődöntőjének első mérkőzésén 3-1-re legyőzte a címvédőt. Amióta Pep Guardiola irányítja a Barçát, a csapat most először szenvedett egygólosnál súlyosabb vereséget. Nézzük a meccsel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket!

1. Megérdemelten nyert-e az Inter?
A játék képe alapján feltétlenül, több jobb egyéni teljesítmény is segítette az olasz bajnokot. Különösen Julio Cesar, Lúcio, Javier Zanetti, Wesley Sneijder és Diego Milito játszott kiemelkedően. Ugyanakkor a másik oldalon Lionel Messi meg sem közelítette márciusi formáját, de így is egyenesen remekelt Zlatan Ibrahimovichoz képest. A svéd sztárról, az Inter korábbi játékosáról nehéz eldönteni, hogy "csak" sokadszor is csődöt mondott egy fontos nemzetközi kupatalálkozón, vagy nem volt még mindig egészséges.

Esteban Cambiasso, az Inter argentin középpályása elsősorban a három csatár (Diego Milito, Goran Pandev és Samuel Eto'o) futóteljesítményét, munkamorálját magasztalta. Kétségtelen, hihetetlen a különbség, ha például az Intert és a Milan ilyen tekintetben összehasonlítjuk. Alkalmasint ez a faktor jelenti az egyik óriási különbséget.

2. Segítette-e a portugál játékvezető a portugál edző csapatát?
A katalánok véleménye ebben egyértelmű: igen. Xavi Hernandez, a csapat középpályása a mérkőzés után az öltözőfolyosón neki is támadt José Mourinhónak, mondván, a portugál bíró miatta kedvezett az Internek. A Különleges még a mérkőzést követő sajtótájékoztatón is kitért az esetre, megemlítve, szerinte a Barcelona játékosai nem tudtak sportemberhez méltón veszíteni. "Ráadásul - mondta Mourinho - rövid az emlékezetük, nem emlékeznek arra, hogy a tavalyi elődöntőben a norvég Övrebö hogyan segítette őket a továbbjutáshoz a Chelsea kárára."

Visszanézve a kulcsszituációkat, azt láthatjuk, hogy a Barcelona kapuja előtt Diego Militót egyszer biztos gólhelyzetben, tévesen állította meg lesen a játékvezető sípja. Ugyanakkor nagy valószínűséggel az argentin lesen állt a gólja előtt. A katalánok, vérmérséklettől függően, két, vagy három büntetőt is számon kértek a bírón, leginkább arra a jelenetre célozva, amelyben Wesley Sneijder összecsapott (vagy nem) Daniel Alvessel. Alkalmasint a semleges ítészek között is többségben vannak, akik büntetőt ítéltek volna. Ugyanakkor a tévéfelvételeken nem látszik tisztán, hogy a holland hozzáért volna a brazilhoz.

3. Meglepte-e Mourinho Guardiolát?
Ha valamiben egységes a nemzetközi sajtó, akkor annak megítélésében, hogy Mourinhónak óriási szerepe van az Inter sikerében. Ahogy a Carlo Ancelotti elleni csatát is megnyerte a Stamford Bridge-en, Pep Guardiola fölé is kerekedett. Az Intert ezúttal 4-2-3-1-es felállásban játszatta (hasonlóban, mint Londonban), Goran Pandevet és Samuel Eto'ót Wesley Sneijder két oldalára vezényelve. Guardiola ezúttal, szokásától eltérően, nem tudott belenyúlni a mérkőzésbe, pedig hamarabb válthatott volna a csatárposzton, s akár a középpályán is.

4. Hátráltatta-e a Barcelonát a 14 órás, rendkívüli buszút?
Nehezen hihető. Egyáltalán nem tűnt úgy a találkozó utolsó perceiben, hogy erőnléti gondjai lennének a vendégcsapatnak. Az Inter játékosai lényegesen jobban elfáradtak, pedig ők csak egy órát utaztak, Appiano Gentiléből.

5. Miért idegesítette annyira a közönséget Mario Balotelli?
Mert a beállítása után úgy játszott, mintha a legcsekélyebb mértékben sem érdekelné maga a mérkőzés. Miközben társai az utolsó erőtartalékaikat mozgósítva kúsztak-másztak a földön - Diego Militót azért is kellett lecserélni, mert teljesen elkészült az erejével, kétszer is begörcsölt a lába - Balotelli poroszkált, látványos nemtörődömséggel bőszítette a közönséget és társait is. A pályáról lemenet mérgesen a földhöz vágta a mezét, megsértődve a szurkolók reakcióján. Az öltözőfolyosón a társai közül Marco Materazzi nekitámadt, s számon kérte rajta lélektelen játékát. A sajtótájékoztatón Mourinho is nyíltan bírálta a csatárt.

6. Elégedett Mourinho az eredménnyel?
Abszolút. Még akkor is, ha a meccs előtt abban reménykedett, hogy nem kap gólt a csapata. A mérkőzés után szó szerint azt mondta: "Olyan eredményt értünk el, amelyet mindannyian elfogadtunk volna a mérkőzés előtt."

7. Van esélye ledolgozni a Barcelonának a hátrányt?
Feltétlenül. Körülbelül az várhat az Interre, amit a kedd esti találkozó 75. percétől, szűk húsz percen keresztül láttunk. Ám azt senki se felejtse, a visszavágó teljesen más mérkőzés lesz. Persze, a Barça hívei jól tudják, ősszel, a csoportmérkőzésen a katalánok 2-0-ra megverték az Intert. (Az egész idényben az Mourinho csapatának egyetlen olyan eredménye, amellyel jövő szerdán 90 perc után kiesne.) Ugyanakkor a mostani már egy "másik" Inter. Õsszel hat mérkőzésből mindössze kettőt nyert meg, három döntetlen mellett kikapott Barcelonában. Tavasszal megnyerte mind az öt eddigi mérkőzését, a három hazai győzelmen kívül Londonban és Moszkvában is győzött 1-0-ra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×