INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Kajak-kenu: megerősítették az olimpiai programot, jön az 5000 m a vb-n

InfoRádió / MTI
A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) igazgatótanácsa szombati, windsori ülésén megerősítette a már nyáron ismertetett olimpiai programot, valamint határozott a világbajnoki műsor átalakításáról is.

Schmidt Gábor, a hazai szövetség főtitkára elmondta, hogy a jövő évi vb-n - a várakozásoknak megfelelően - megjelennek az 5000 m-es számok, mindhárom szakágban egyesben küzdenek majd ezen a távon a résztvevők. A 200-as négyes számok - női és férfi K-4, valamint C-4 - ugyanakkor kikerülnek a vb-programból, női kenuban - egyesben - viszont lesz hivatalos sprintverseny.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága már augusztusban határozott arról, hogy a 2012-es londoni játékokon megváltozik a kajak-kenu programja, most erre bólintott rá az ICF igazgatótanácsa.

A módosítás értelmében ugyan marad az eddig megszokott 12 szám, de a nők az eddigi három helyett már négy aranyéremért versenyezhetnek, míg a kenusoknál egy számmal kevesebb lesz.

A határozat szerint 1000 m-en férfi K-1-es, K-2-es, K-4-es, valamint C-1-es és C-2-es versenyeket rendeznek - azaz a leghosszabb táv futamai nem változnak -, míg amellett, hogy marad a nők 500 m-es K-1, K-2 és K-4-es száma, eltűnnek a férfi 500 m-es versenyek és helyettük 200 m-en szállnak majd vízre a résztvevők. A sprintszámok: férfi K-1, K-2 és C-1, illetve női K-1.

A címlapról ajánljuk