INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Henry elismerte, kézzel segítette a vb-re a franciákat - videó

InfoRádió / MTI
Elismerte Thierry Henry, hogy kezezett a francia labdarúgó-válogatott egyenlítő, s egyben világbajnoki részvételt érő gólja előtt az írek elleni, szerdai pótselejtező hosszabbításában. Giovanni Trapattoni, a vendégek szövetségi kapitánya a svéd bíró "óriási hibájáról" beszél.

A televíziós felvételek alapján jól látszik, hogy a párizsi meccs 103. percében Henry kézzel érintette a labdát, mielőtt William Gallashoz továbbította, aki aztán kialakította az 1-1-es, összesítésben 2-1-es végeredményt. A csatár kézzel akadályozta meg, hogy a játékszer kimenjen az alapvonalnál, ezután passzolt a kapu elé.


"Igen, kezeztem, de nem én vagyok a bíró - mondta a találkozó után Henry. - A 16-oson belül voltam, két védő is előttem volt, aztán a kezemre pattant a labda. A játékvezető nem látta, így aztán megjátszottam. Ez nem változtat a boldogságomon, hogy kijutottunk a vb-re."

Újrajátszást kezdeményeznek az írek

Az írek természetesen rendkívül csalódottak voltak a mérkőzés után, hiszen az esélyesebb franciák ellen karnyújtásnyira kerültek a továbbjutástól. Trapattoni elsősorban a svéd bírót, Martin Hanssont hibáztatja amiatt, hogy végül nem sikerült a bravúr.

"Mondtam neki: előfordul, hogy valaki óriási hibát követ el. Véleményem szerint azonban előbb konzultálnia kellett volna az asszisztenssel, mielőtt megadja a gólt. Keserű este ez a mai" - fogalmazott az írek olasz mestere, hozzátéve: "Mindenki látta, hogy mi történt. Dublinban jól játszottak a franciák, de ezúttal mi voltunk a jobb csapat, és összesítésben mi érdemeltük volna meg jobban, hogy ott legyünk Dél-Afrikában."

Az ír válogatott másodedzője, Liam Brady és Kevin Kilbane középpályás is azt kezdeményezte, a szövetség érje el, hogy játsszák újra a találkozót.

Thierry Henry fotója Isten keze felirattal - ezzel a címlappal jelent meg csütörtökön a L'Équipe. A párizsi sportlaphoz hasonlóan a francia sajtó szégyennek tartja, hogy a csapatkapitány kezezett.

{{keretes_cim}}

A sportszerűség szellemében a William Hill visszaadja mindazok pénzét, akik Írország labdarúgó-válogatottjának világbajnoki kijutására fogadtak a franciák elleni pótselejtezőn.

Henry kézzel besegített gólját Maradonának az 1986-os világbajnokságon elért találatához hasonlítva, Szerény viselkedés című szerkesztőségi írásában a L'Équipe szerint a franciák "csodával határos módon menekültek meg a szakadék széléről egy olyan góllal, amelyen egy kéz sötét foltot ejtett".

A sportlap szerint a meccs végén a stadiont elöntő örömmámor nem a lelkesedésé, hanem a megkönnyebbülésé volt a katasztrofális mérkőzés és a 14 hónapi selejtezők után, amelyeken a jelenleg csapatnak sem nevezhető francia válogatott egyetlen alkalommal sem játszott meggyőző nemzetközi színvonalon. A lap felveti Raymond Domenech szövetségi kapitány menesztésének kérdését is.

A lapban Joel Quiniou, a France Info hírrádióban pedig Bruno Derrien volt nemzetközi bírók úgy vélték, hogy Henry gólja egyszerűen érvénytelen volt, és az incidens is rávilágított arra, hogy szükség lenne videóbíróra a labdarúgó-mérkőzéseken.

A So Foot című magazin úgy vélte, lehet, hogy a franciák majd hősként tartják számon Thierry Henry-t, de nemzetközi karrierjére mindképpen rossz hatással lesz az, ahogy kijuttatta a világbajnokságra a francia válogatottat.

A France 2 közszolgálati televízió kommentárja szerint egyértelmű, hogy a mérkőzés nem játszható újra azért, mert a bíró nem látta, hogy mi történt. A sportkommentátorok ugyanakkor nem tagadták, hogy Thierry Henry csalt, és ha igazán sportszerű lett volna, akkor odament volna a bíróhoz és jelezte volna, hogy kézzel ért a labdához.

"Az igazság az, hogy a botrányosan végződött, katasztrofális meccs után Franciaország nem érdemelte meg, hogy kijusson a világbajnokságra" - zárta kommentárját a francia televízió híradója.

A címlapról ajánljuk