eur:
389.11
usd:
360.64
bux:
68072.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kovács Katalin már két aranynál tart

A hölgyek mentették meg a kajak-kenu világbajnokságon a magyar csapat "becsületét": a női négyes olimpiai távon, négy ezreddel megelőzve a német hajót aranyérmet nyert. Alig egy óra múlva Kovács Katalin megnyerte az ezres egyest!Kucsera Gábor a hetedik, Vajda Attila, a táv olimpiai bajnoka a nyolcadik helyen végzett a dartmouth-i világbajnokság ezer méteres versenyeiben. Dobogóközelben, de érem nélkül finiselt a Gönczy, Kökény kajak kettős. Ötödik lett a kenu kettesek mezőnyében a Sáfrán testvérpár. Ugyancsak ötödik lett a Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor és Boros Gergely alkotta kajaknégyes. A nap utolsó olimpiai számában ellenben minden jóra fordult: a Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma alkotta négyes öt centin keresztül vezetett. Amikor kellett. Aranyérmet nyertek.

A kajak egyes olimpiai szám maradt, ezért nagy figyelem övezte az első döntőt. Aranyreményeink nem voltak, de abban reménykedtünk, hogy Kucsera Gábor harcban tud lenni az egyik dobogós helyért. Jól is kezdett, az első ötszázon szenzációsan evező, félig magyar származású Adam Van Koeverden mögött bő egy hajónyival a harmadik helyen evezett. A második féltáv egyiküknek sem sikerült jól: a német Max Hoff és a svéd Anders Gustafsson mindenkit maga mögött hagyott. A német óriási fölénnyel győzött, s szerezte meg a nap első aranyérmét, Gustavsson lett a második, Koeverden pedig a harmadik. Janics Natasa testvére, Stjepan jött be negyediknek. Kucsera Gábor a hetedik lett.

A kenusoknál még nagyobb reményeink voltak. Ötszáznál azonban, akárcsak Pekingben, az üzbég Vagyim Menkov és a francia Mathieu Goubel ment az élen, az olimpiai bajnok magyar evezett a harmadik helyen. Vajda a második ötszázon sem tudott erősíteni, az előtte lapátoló duó egymás között döntötte el az aranyérmet. Menkov rajt-cél győzelmet aratott, a magyar versenyző az utolsó néhány tíz méteren már feladta a versenyt. Végül csak nyolcadiknak csordogált át a célvonalon. Nagy csalódással zárta a világbajnokságot az egyes hajókban: ezren csak a nyolcadik lett, ötszázon nem jutott a döntőbe.

A kajak ketteseknél az Európa-bajnokságon jól teljesített, Gönczy Gábor és Kökény Roland alkotta kettős éppen úgy egy új korszakot jelentette, mint a vetélytársak. A döntőben szerepelt versenyzők közül ebben a számban senki sem volt finalista Pekingben. A magyarok jól kezdtek, jól eveztek a spanyolokkal együtt. Hatszáznál még vezettek is, de aztán nem bírták a hajrát, s végül negyedikként értek célba. A világbajnoki aranyat a nemzetközi mezőnyben szinte teljesen ismeretlen, Emilio Merchan, Diego Cosgaya duó győzött.Nem sikerült a folytatás sem: az Európa-bajnok testvérpár, Sáfrán Mihály és Mátyás az ötödik helyen ért célba. Nagy meglepetés, hogy négy európai kettős előzte meg őket, sorrendben a német, az azeri, az orosz és a lengyel kettős. A két azeri kezdett a legjobban (egyébként tavaly még ukrán színekben mentek az olimpián), akkor még a lengyel hajó viaskodott vele. A hajrá azonban itt is a németeké volt, akik az első négy számból már a második aranyérmüket nyerték. Erik Leue, Tomasz Wylenzek második lett az Európa-bajnokságon, most meg, a lehető legkisebb különbséggel megelőzve az azerieket, győztes.

A kajak négyesben a Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor, Boros Gergely alkotta négyes egészen 750-ig úgy evezett, mintha megszakítaná a magyarok eddigi rossz sorozatát. A táv háromnegyedénél mindössze 0.29 másodperces hátránnyal a vezető fehéroroszok mögött, a második helyen eveztek. A hajrát azonban ők sem bírták, a fehéroroszok, a franciák, a szlovákok és a csehek is előttük értek célba.

A női kajakosoktól vártuk, hogy javítsák az addigi mérleget. A lányok elkényeztettek bennünket: nehéz lett volna elképzelni, hogy nem állhatnak fel a dobogóra. A német négyes, a legnagyobb vetélytárs elképesztően kezdett, 250-nél csak az nem izgult, aki nagyon ismeri a lányokat, s legalább annyira ért a kajaksporthoz. A négy legjobb magyar egyesmenő ezúttal csapatként is óriásit alkotott, centiről centire dolgozta le a hátrányát. A célban szabad szemmel láthatatlan volt a különbség a magyarok és a németek között, de a zöld mezes magyarok mosolyogtak, a németek pedig maguk elé meredtek. Mind a nyolcuk megérzése jó volt: négy ezredmásodperces különbséggel a Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma alkotta négyes győzött.

Kovács Katalinnak alig maradt ideje a pihenésre, az eredménhirdetés után alig fél órával már mehetett is az ezres egyes rajtjához. Alaposan kicserélődött a mezőny az olimpia óta, a legnagyobb vetélytársai elfogytak mellőle, jöttek az új trónkövetelők. A legveszélyesebbnek a német lány, Franziska Weber tűnt. Azonban ő is csak megközelíteni tudta, legyőzni nem. Továbbra is Kovács Katalin a kajakkirálynő.

Bronzérmet nyert a Benedek Dalma, Medveczky Erika kettős. Benedekék ezúttal nem eveztek olyan jól, mint a pénteki középfutamban, a végül élen záró lengyel, német duótól messze leszakadva lapátoltak, de harmadik helyük nem forgott veszélyben.

A fiatal, többnyire vb-újoncokból álló kenus kvartett - Korisánszky Péter, Széles Gábor, Varga Dávid és a rutinosabbnak számító Sarudi Pál - hatodikként zárt a döntőben 1000 m-en.

A szombati kilenc fináléban két arany és egy bronz volt a magyar mérleg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×