eur:
385.49
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

A románok is a magyar csapatot dicsérik

Szoros mérkőzésre számít a magyar labdarúgó-válogatott edzője a ma esti Románia elleni felkészülési mérkőzésen. Erwin Koeman még nem jelölte ki a magyar kezdőcsapatot, de vélhetően a Babos - Bodnár, Juhász, Vanczák, Bodor - Gera, Dárdai, Hajnal, Tóth, Dzsudzsák - Rudolf összetételben lép pályára. A találkozót a február 8-án Veszprémben brutálisan meggyilkolt román kézilabdázó, Marian Cozma emlékére rendezik meg a Puskás Ferenc Stadionban, este 8 órakor.

A magyar válogatottnak régen volt ennyire hangsúlyos felkészülési mérkőzése. A csapat ugyanis még kijuthat a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra.

"Szoros találkozót várok, de számomra az lesz a legfontosabb, hogy a csapatom miként teljesít majd - nyilatkozta a magyar válogatott holland szakvezetője. - Talán nem lesz mindenki százszázalékos állapotban, mivel a szezon elején vagyunk, ennek ellenére jól fog szórakozni az, aki kilátogat a mérkőzésre. Négy hónap után először lépünk pályára, ezért fontos, hogy mindenki játéklehetőséghez jusson- mondta Erwin Koeman.

Az esti találkozót a február 8-án Veszprémben brutálisan meggyilkolt román kézilabdázó, Marian Cozma emlékére rendezik meg. A Puskás Ferenc Stadionba az MLSZ tájékoztatása szerint várhatóan kétszáz román drukker érkezik.

Az MLSZ levélben fordult a magyar szurkolókhoz, hogy sportszerűen biztassák kedvenceiket, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a találkozó előtt rendkívül szigorú biztonsági intézkedések várhatók. A mérkőzésre - amelyet a szokásos létszám háromszorosa, körülbelül ezer fő biztosít - csak a két ország zászlóit lehet majd bevinni, és még a hitelesített drapériákat is otthon kell hagyni.

A román válogatott nem a legerősebb keretével érkezett Magyarországra, hiányzik a csapat legnagyobb sztárja, a Fiorentina csatára, Adrian Mutu. Persze román klasszisokban így sem lesz este hiány, hiszen itt lesz az Inter sztárja, Cristian Chivu, a Palermo védője Dorin Goian, vagy a stuttgartiak kiválósága, Ciprian Marica.

A román válogatott élére nemrégiben került új szövetségi kapitány: Victor Piturcát a vb-selejtezőkön való gyenge szereplés miatt áprilisban menesztették. Utódja Razvan Lucescu, aki eddig csak egy mérkőzésen ült a nemzeti csapat kispadján: júniusban Litvánia ellen, és azt a találkozót a románok meg is nyerték Ciprian Marica góljával. A gárda azonban így is csak ötödik helyen áll a selejtezőcsoportjában, Szerbia, Franciaország, Ausztria és Litvánia mögött, és kicsi az esélye, hogy kiharcolja a dél-afrikai szereplést.

Razvan Lucescu az esti mérkőzés kapcsán arról beszélt: szerinte csapatának jót tesz, hogy a ragyogó formában lévő magyar válogatottal találkozik a Puskás Ferenc Stadionban. "Mind a két együttesnek nagyon hasznos lesz a találkozó, hiszen a magyarok a második helyen állnak világbajnoki selejtezős csoportjukban, míg mi építjük a csapatunkat, így szükségünk van a mérkőzésekre - nyilatkozta tegnap a szakember. - Talán a magyarok egy kicsit egységesebbek nálunk, és lendületben vannak, de ez nekünk csak jó a további építkezés szempontjából." A 40 éves tréner elmondta: játékosai motiváltak, főként azért, mert a magyarok az elmúlt időszakban jobb eredményeket értek el náluk.

Persze Lucescu dicséretével csínján illik bánnunk. A tények ugyanis nem csak azt mutatják, hogy a román focisták általában nívósabb klubokban szerepelnek, mint a mieink, hanem azt is, hogy a román futball jóval előrébb tart. E helyütt elég arra utalni, hogy az UEFA aktuális (klub)ranglistáján a szomszéd ország a nyolcadik helyen áll, megelőzve többek között Portugáliát vagy Hollandiát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×