eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Michael Phelpstől elfordult az egyik támogatója

A sűrű bocsánatkérés sem mentette meg a tavaly nyári pekingi játékok egyik sztárját az eltiltástól. A 14-szeres olimpiai bajnok Michael Phelpst azért büntették meg, mert egy fényképen azt látni, hogy marihuánás pipát szív. A cannabis botrány közben a japán szumósokat sem kerüli el.

 Bill Clinton még szemérmesen azt mondta, nem tüdőzte le a marihuánás cigarettát, George Bush egy ideig az alkohol rabja volt, Barack Obamát pedig már nem lehetett kikezdeni azért, mert diákkorában tiltott szereket is fogyasztott.

Michael Pheplsszel, Amerika első számú olimpikonjával szemben azonban nem ilyen elnéző a közvélemény. Azt követően, hogy nem tagadta: egy brit lapban megjelent fotó valóban őt ábrázolja, amint egy bulin marihuánás pipát szív, az Egyesült Államok úszószövetsége három hónapra eltiltotta a versenyzéstől. A tilalom azt jelenti, hogy Phleps nem úszhat egy márciusi, texasi versenyen - ugyanakkor ott lehet a nyári, római világbajnokságon.

Az indoklás szerint Phelps nemcsak sztár, hanem sok gyerek számára példakép is. "Bár nem szegte meg a doppingtörvényeket, komoly figyelmeztetésben kellett részesítenünk, mert sok embert elkeserített" - olvasható a közleményben.

Cseh László ellenfele ezek után olyan kifejezésekkel kért bocsánatot, amire vezető politikusok sem kényszerülnek már. Elmondta, hogy "sajnálatosan viselkedett" és "helytelen döntéseket" hozott.

A fotó, aminek eredetiségét nem tagadta, novemberben készült és először a News of the World című brit bulvárlapban jelent meg.

Phelps számára a bulizás anyagi veszteséget is hozott: a reggeli gabonapelyheiről ismert Kellogg cég közölte: nem újítja meg vele a szerződést, így az úszó képe lekerül a dobozokról.

Több amerikai úszósztár közben Phelps védelmére kelt. Dara Torres szerint például az emberek elfelejtik, hogy Phelps ember is, nemcsak bajnok, egy "kölyök", akinek a rivaldafényben kell felnőnie.

A gyönyörű Amanda Beard elmondta: őt is lenézték. Michael hibázott, de nem rossz ember. Evan Morgenstein, a több úszót képviselő ügynök szerint pedig a büntetés súlyosabb volt, mint a tett.

Közben Japánban is kirobbant egy hasonló botrány. Az utóbbi fél évben négy szumósról derült ki, hogy füvezett, és a múlt héten egy japán születésű versenyzőt is letartóztattak.

Az ügy azért korbácsolta fel az érzelmeket, mert a birkózókat a régi hagyományok őrzőinek és nem sportolóknak tartják, és például megtisztulási szertartásokon kell részt venniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×