eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Amauri, akiért a brazil és az olasz válogatott versenyez

Február 11-én a négyszeres világbajnok olasz válogatott és az ötszörös világelső brazil csapattal játszik gálamérkőzést a londoni Emirates Stadionban. Szinte biztos, hogy a két, legtöbb vb-arannyal büszkélkedő válogatott találkozóján ott lesz Amauri is - de az kérdéses, melyik csapatban!

Amauri Carvalho de Oliveira valójában brazil, São Paulo állam egy háromszázezernél is több lakosú városában, Carapicuíbában született. A Santa Catarinában futballozott. E klubbal vett részt Olaszországban a híres viareggiói ifjúsági tornán, amelyen két gólt is lőtt az Empolinak.

2000-ben a svájci Bellinzona leszerződtette, de a svájci második vonalban, sérülése miatt, mindössze öt mecset tudott játszani. 2001 elején átvette a Parma, de azonnal kölcsön is adta a Napolinak - a dél-olasz klubban mutatkozott be aztán az olasz A ligában. A nápolyi fél idényről való legszebb emléke, hogy együtt játszhatott gyerekkori példaképével, Edmundóval, becenevén az Állattal.

Azóta egyetlen, nem is teljes idényt leszámítva csak a Serie A-ban futballozott. A Vezúv lábától a Piacenzához vezetett az útja, miután a Napoli kiesett a B ligába. Amauri tulajdonjogának egy részét adta csak el a klubja - ám soha többé nem játszott a Napoliban. Miután hét meccset játszott az Emilia Romagna tartományba való csapatban, az Empoliba került, amelynek vezetőit már 1999-ben elkápráztatta. Most azonban nem voltak elégedettek vele: alig két hónap után, egyetlen bajnoki meccs nélkül, átengedték a második vonalban szereplő Messinának.

2003 nyarán visszatért az A ligába, a veronai Chievóba. A három ott töltött idény alatt a 2005-2006-osban játszott a legjobban, először jutott egy bajnoki szezonban tíz gól fölé. A Calciopoli botrányt szankcionáló büntetések miatt a klub indulhatott a Bajnokok Ligája selejtezőjében is: Amauri két gólt is szerzett a Levszki Szófia ellen. 2006. augusztus 31-én, az átigazolási időszak utolsó napján, nyolcmillió euróért szerződött a Palermo csapatához.

Vitathatatlan, hogy a Palermo színeiben emelkedett a Serie A legjobb csatárai közé. 2006 decemberéig 18 bajnoki meccsen nyolc gólt is szerzett, és miután felesége nagymamája révén könnyen megkaphatja az olasz állampolgárságot, egyre többen mondták, hogy akár a Squadra Azurrában is játszhatna. A Siena elleni mérkőzésen azonban súlyos térdsérülést szenvedett, hét hónapot kihagyni kényszerült. 2007 nyarára épült fel, azonnal visszakerült a Palermo első csapatába. A legutóbbi teljes szezonban 34 bajnokin 15 góllal zárt.


2008 nyarán az olasz belső átigazolási időszak (értsd: olasz klubból olasz klubba szerződő játékosok között) legkeresettebb játékosa volt. Sokáig harcolt érte a Milan és a Juventus. Bár Amauri néhány nyilatkozata úgy sejtette, szívesebben igazolna a piros-feketékhez, végül 15,3 euróért, valamint Antonio Nocerino átengedéséért és Davide Lanzafame játékjogának egy részéért a torinói alakulathoz igazolt.

A múlt vasárnap, a Milan elleni rangadón két gólt szerzett, ezekkel együtt már tíz gólnál tart 2008 őszén a Serie A-ban - nála több akciógólt csak egyetlen játékos, Alberto Gilardino szerzett. Õ a Juventus házi gólkirálya eddig a szezonban, s ami talán még meglepőbb, ő az egyetlen, aki minden bajnoki és minden BL-találkozón pályára lépett.



Marcello Lippi már régóta szeretné meghívni az olasz válogatottba (hasonlót szeretett volna tenni egyébként az elődje, Roberto Donadoni is), ám eddig ennek Amauri vacillálásán túl még egy akadálya volt: a csatár nem olasz állampolgár. Várhatóan január elsejétől azonban megoldódik ez a probléma, felesége, Cynthia révén ezt megkaphatja.



Az olasz Tuttosport szerint egyébként Dunga, a brazil válogatott szövetségi kapitánya is fontolgatja a csatár meghívását - Amauri még nem döntött, ő korábban azt mondta, a kettő közül abban a csapatban játszik majd válogatott mérkőzést, amelyik először hívja.

Ha végül a Squadra Azzurrát választja, a valamelyik európai válogatottban szereplő brazilok táborát erősíti majd. Ilyen a "portugál" Pepe és Deco, a "török" Mehmet Aurelio, a "lengyel" Roger Guerreiro, a "spanyol" Marcos Senna, s a "német" Kevin Kuranyi is. Meg persze, a magyar válogatottban szerepelt Leandro is.

Más megközelítésben Amauri lehet az olasz válogatott történetének 35. "oriundója", honosított (elsősorban) dél-amerikai származású játékosa. A közvetlen elődje az argentin Mauro Germán Camoranesi, aki 2003. február 12-én játszott először az olasz csapatban. Akkor egy negyvenéves szünet után lett újabb oriundója a Squadra Azzurrának. Legutóbb 45 éve, 1963-ban játszott brazil születésű az olasz csapatban: Angelo Benedicto Sormani.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×