eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Döntő fontosságú meccs vár szerdán Görbiczékre - a pekingi program

Szerdán négy versenyszámban is éremesélyesek a magyarok a pekingi olimpián. Kulcsfontosságú meccs vár a női kézilabda- és a vízilabda válogatottra is. Michael Phelps sporttörténelmet írhat, ugyanis tizedik aranyérmét szerezheti, amivel a legsikeresebb sportolóvá válhat az ötkarikás játékok történetében.

Cseh László megszerezheti második érmét az ötkarikás játékokon: a 400 méteres vegyesúszásban szerzett második hely után szerdán, magyar idő szerint 4:21-kor a 200 méteres pillangóúszás döntőjében indul. A magyar sportoló a negyedik idővel került a döntőbe, az 1:54.35 perces eredmény új országos rekordnak számít.

A szám legnagyobb esélyese Michael Phelps, aki Pekingben negyedik, összesítésben pedig tizedik olimpiai aranyérmét szerezheti, amivel minden idők a legeredményesebb olimpikonjává lépne elő. A rangsort jelenleg a finn Paavo Nurmi (atlétika), az amerikai Mark Spitz (úszás) és Carl Lewis (atlétika), valamint az orosz Larissza Latinyina (torna) társaságában holtversenyben vezeti a 23 éves klasszis, szerdától azonban egyeduralkodó lehet a bajnokok között, vagyis a 200 méteres pillangóúszás döntője várhatóan sporttörténelmi lesz. Michael Phelps az amerikai 4x200 méteres gyorsváltónak is tagja, így egy óra leforgása alatt két aranyat is nyerhet.

Szintén szerdán hajnalban rendezik a férfi 200 méteres mellúszás középfutamait, ahova Gyurta Dániel új olimpiai és Európa-csúccsal jutott be.

A szerda délutáni előfutamokban női 100 m gyorson Tompa Orsolya, férfi 200 m háton Balog Gábor és Rudolf Roland, női 200 m mellen Bor Katalin, míg férfi 200 m vegyesen Cseh László és Kerékjártó Tamás áll rajtkőre.

Birkózásban is bemutatkoznak a magyarok, a kötöttfogásúak között két olimpiai újonc, Lőrincz Tamás (66 kg) és Bácsi Péter (74 kg) lép szőnyegre. A verseny előtt mindketten kijelentették, éremért utaztak Pekingbe. Lőrincz Tamás az örmény Arman Adikjan legyőzésével kerülhet be a legjobb 16 közé, míg az idén kontinensbajnok Bácsi Péter első ellenfele az amerikai TC Dantzler lesz. Lőrincz számára kedvező, hogy az olimpiai és világbajnok azeri Farid Manszurov, valamint az idei Eb-győztes ukrán Armen Vardanjan nem a magyar birkózó ágára került. Érdekesség, hogy ők éppen egymás ellen kezdenek majd a nyolcaddöntőben. Bácsi ugyancsak elkerülte egyik nagy riválisát, a tavaly világbajnok bolgár Javor Janakievet, akivel csak a verseny legvégső szakaszában találkozhatna.

A sorsolás nem kedvezett a cselgáncsozó Mészáros Anettnek. A 70 kg-os súlycsoport világbajnoki bronzérmese az első fordulóban az Európa-bajnoki 5. orosz Julija Kuzinával találkozik, továbbjutása esetén a hazai szurkolók támogatását élvező kínai Vang Csüan (Wang Juan) következhet.

Országúti kerékpárban az egyéni időfutamban a világbajnoki második helyezett Bodrogi László indul éremreményekkel. A rajt fél nyolckor lesz.

A női kézilabdatorna harmadik fordulójában a magyarok Németországgal mérkőznek. A második körben Hajdu János szövetségi kapitány csapata az utolsó másodpercben mentett pontot Brazília ellen (28-28), míg a németek simán kikaptak a Koreai Köztársaságtól (30-20). A szerdai mérkőzés győztese nagy lépést tesz a negyeddöntőbe jutás felé, ezért különösen fontos lesz a 14:45-kor kezdődő meccs Görbiczék számára. Ha a magyarok kikapnak, akkor nem kizárt, hogy a nyolc közé kerüléshez elengedhetetlen lenne pontot szerezni a meglepően jól felkészült Dél-Korea vagy a világbajnok Oroszország ellen.

Ökölvívásban a 48 kg-ban Bedák Pál lép ringbe, első riválisa a 2005-ös világbajnokságon bronzérmes kazah Birzsan Zsakipov lesz.

Súlyemelésben az egyetlen magyar induló, Baranyai János a 77 kg-os között a B csoportban szerepel, a viadal hajnali 4-kor kezdődik.

A női párbajtőrvívók versenye az elmúlt két olimpián magyar győzelemmel zárult, és bár Nagy Tímea ezúttal nem indul, két klasszisban is bízhatunk. A negyedik olimpiáján szereplő és korábban csapatban és egyéniben is negyedik helyezett Mincza-Nébald Ildikó a hongkongi Jeung Csuj Ling ellen kezd a 16 közé kerülésért, míg az egyéniben vb-bronzérmes Szász Emese az algériai Hadia Bentalebbel vívhat. Továbbjutás esetén Mincza-Nébald Ildikóra az orosz Ljubov Sutova, míg Szász Emesére a kanada Sherainne Schalm vár.

A női vízilabdatorna második fordulójában a magyarok reggel hét órától Ausztráliával küzdenek meg. Az első meccsét mindkét együttes megnyerte, Godova Gábor együttese Hollandiát győzte le 11-9-re, Ausztrália Görögországnál bizonyult jobbnak 8-6-ra. Ha ismét győznek Pelle Anikóék, azzal nagy lépést tesznek a csoportelsőség, egyúttal az elődöntő felé.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×