eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Lahm: Életem gólját lőttem - nézze meg!

Philipp Lahm szerint élete eddigi legfontosabb gólját szerezte a Törökország elleni elődöntőben, amellyel a német válogatott az Európa-bajnokság fináléjába jutott. A meccs után a bakizó kapus, Rüstü Recber bejelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól. Fatih Terim szövetségi kapitány közölte, hogy le kíván mondani, de a török szövetség vezetői ragaszkodnak a sikeredzőhöz. A török lapok a vereség ellenére is dicsérik a válogatott helytállását, és győztesnek kiáltják ki az együttest, míg a német újságok tudják, a döntőben többre lesz szükség.

Philipp Lahm saját elmondása szerint pályafutása eddigi legfontosabb gólját szerezte, amikor a 90. percben betalált a Törökország elleni elődöntőben, s ezzel a német válogatottat a labdarúgó Európa-bajnokság fináléjába juttatta.

"Riválisunk az utolsó percekben egyenlített 2-2-re, s ezek után a rendes játékidő végén győztes gólt szerzek, ez egészen fantasztikus érzés, ráadásul mindez az Eb elődöntőjében történt. Kétség sem férhet hozzá, hogy életem legfontosabb gólja volt. Nem is tudom elmondani, mik futottak át az agyamon, túl sok emocionális hatás ért" - mondta a védő, akit a meccs emberének választottak.

"Elveszthetsz egy csatát a meccsen, mint én a török gólnál, de soha nem veszítheted el a hitedet önmagadban, a képességeidben és a csapatodban. Ezért sikerülhetett pár perccel később gólt lőnöm" - mondta Lahm, aki a törökök egyenlítő gólja előtt hibázott, hiszen Sabri őt megkerülve tört be a büntetőterületre, ahonnan végül könnyedén guríthatott a gólszerző Semihhez.

Ballack pihenőt kér

Michael Ballack elismerte, hogy nem játszottak jól, de összeszorították a fogukat, így sikerült kiharcolni a döntőbe jutást. A csapatkapitány kiemelte, néhány nap pihenőre lesz szükségük, hogy ismét feltöltődjenek a finálé előtt.

3:2 Deutschland vs. Türkei-EM 2008 - MyVideo
A második német találat szerzője, Miroslav Klose dicsérte a lelkesen játszó törököket, de hozzátette: a Nationalelf is megmutatta igazi erejét a fordítással, és azzal, hogy kevés helyzetéből is három gólt szerzett.

Büszkén vonul vissza a hibázó kapus

"Kikaptunk, de mi voltunk a jobb csapat. Büszke vagyok rá, hogy ennek a csapatnak lehetek a tagja, a török embereknek meg kell tapsolni a labdarúgókat" - mondta az első gólt szerző Ugur Boral.

A meccsen súlyosat hibázó Rüstü Recber bejelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól. "Büszke vagyok a társaimra, ez a csapat még sokra viheti" - mondta a 35 éves hálóőr.

Ragaszkodnak Terimhez

Colin Kazim-Kazim szerint a németek sportszerűtlenül viselkedtek, ugyanis nem rúgták ki a labdát, amikor ő a földön feküdt az utolsó percben, hanem folytatták az akciót, és ebből született a győztes gól. "Szerintem még őket is zavarja, hogy egy ilyen góllal győztek" - mondta csalódottan az angliai születésű csatár.

A meccs után Fatih Terim szövetségi kapitány közölte, hogy le kíván mondani, de a török szövetség vezetői ragaszkodnak a sikeredzőhöz.

Béke Isztambulban, letartóztatások Bázelben

A török válogatott veresége ellenére Isztambul belvárosa zászlókat lobogtató és az ország nevét skandáló szurkolóktól volt hangos egész éjszaka. Helyszíni beszámolók szerint a meccs előtt és alatt ünnepi hangulat és felfokozott várakozás uralkodott a legnagyobb török városban, ahol drukkerek ezrei nézték nyilvános kivetítőkön vagy különböző vendéglátó egységekben a meccset. A kudarc után sem csapott át csalódottságba a hangulat, mivel a fanatikusok sokkal inkább büszkeséget éreztek az újabb drámai végjátékot produkáló összecsapást követően, még akkor is, ha ezúttal nem Fatih Terim gárdájának kedvezett a szerencse.

"Saját fegyverünkkel vertek meg minket" - mondta egy 24 éves pincér arra utalva, hogy ezúttal Lahm 90. percben szerzett találata a kiesést jelentette a törököknek, míg a korábbi három mérkőzésükön ők szereztek az utolsó pillanatokban mérkőzést és továbbjutást eldöntő gólokat.

"Törvényszerű, hogy Németország győz futballban" - summázta röviden véleményét egy 21 éves egyetemi hallgató. "A németek a fegyelmezettségükről ismertek, a brazilok a technikai tudásukról, mostantól pedig mi, törökök a küzdeni tudásunkról leszünk azok."

Bázelben már korántsem volt ennyire békés a hangulat, hiszen huszonhét személyt tartóztattak le az elődöntő után. A rendőrség szerint mintegy 110 ezer szurkoló érkezett a svájci városba a mérkőzésre, nagyobb összecsapásokra nem került sor. A mentőknek 291 embert kellett ellátniuk, tizenegyet vittek kórházba."Nem Törökország veszített, hanem a futball"

A török lapok is a vereség ellenére dicsérik a labdarúgó-válogatott helytállását, s győztesnek kiáltják ki Fatih Terim együttesét.

"Ne legyetek szomorúak - mi nyertünk!" - szögezi le a Hürriyet, amely szerint a csapat büszke lehet magára. A szerző úgy véli: a válogatott a sok hiányzó ellenére csodálatosan játszott és sarokba szorította a németeket.

A Sabah a Szívek bajnokának nevezi az együttest. "Megmutattuk, hogy miénk az Európa-bajnokság legjobb csapata" - írja az újság, amely szintén felemlegeti, hogy sérülések és eltiltások miatt kilenc játékos nem léphetett pályára az elődöntőben. "Nem Törökország veszített, hanem a futball" - vélekedik a Sabah.

A Cumhuriyet szerint sem nevezhető vereségnek az elődöntő elvesztése. "Nagyon közel voltunk a fináléhoz, de a négy közé jutás is igazi siker" - olvasható a lapban.

A német-török barátság is győzött

Nemcsak a német válogatott, hanem a német-török barátság is győzött a bázeli Európa-bajnoki elődöntőben - értékelték a csütörtöki berlini lapok a mérkőzést, amellyel Németország 12 év óta először ismét biztosította helyét a döntőben.

A dolgok nem egészen úgy alakultak, ahogy reméltük, de végül is sikerült - hangoztatták szinte egybehangzóan az újságok, amelyek ugyanakkor rendkívül kritikusan elemezték a törökök ellen nyújtott teljesítményt, és úgy ítélték meg, hogy a 3-2-es győzelem nem utolsósorban a szerencsének köszönhető. Ha a vasárnapi döntőben a csapatnak hasonlóan sok szerencséje lesz, s mindez még legalább 200 százalékkal jobb játékkal is párosul, Németország 1996 után ismét Európa-bajnok lesz - fogalmaztak a legtekintélyesebb országos napilapok.

A Kicker sportmagazin főszerkesztője, Rainer Holzschuh szerint jó hír az, hogy Németország bejutott a döntőbe. Rossz hír viszont, hogy csapnivaló játékkal, amelyhez hasonló kevés lesz az aranyérem megszerzéséhez. A főszerkesztő szerint a védelem ismét gyengélkedett, a középpályát a németek teljesen átengedték az ellenfélnek, s nyoma nem volt a Portugália ellen nyújtott teljesítménynek. Pedig a vasárnapi győzelemhez legalább a portugálok ellen mutatott formára lesz szükség, teljesen függetlenül attól, hogy a spanyolok vagy az oroszok lesznek az ellenfelek - vélekedett Holzschuh.

Csodálatos minden, Németország ott van a döntőben, a bázeli mérkőzés mégis lehangoló volt - írta Németország legnagyobb példányszámú lapja, a Bild. Az újság szerint, ha a németek a vasárnapi bécsi döntőben ugyanazt csinálják majd, mint a bázeli 90 perc alatt, az egyformán technikás és gyors spanyolok vagy oroszok egyszerűen "szétcincálják" őket. A katasztrofális teljesítménynek vagy a "gyengének" tartott törökökkel szembeni elbizakodottság vagy pedig a túlzott idegesség volt az oka.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a törökök elleni kínkeserves győzelem kapcsán "egészen nagy szerencséről" írt. Az újság szerint drámai párharc volt, amely Philipp Lahmnak az utolsó percben szerzett góljával drámai véget ért. A 90 perc alatt azonban teljes mértékben hiányzott az a fizikai fölény, az a dinamika és az a határozottság, valamint szenvedély, amellyel Németország néhány nappal ezelőtt az esélyesebbnek tartott Portugáliát meglepte és elbizonytalanította. Ezzel szemben az igazi eltökéltséget a törökök mutatták, akik gyors támadásokra használták ki a németek összes hibáját. A válogatottnak végül mégis a "török fegyverrel", egy utolsó hajrával, s az utolsó pillanatban szerzett góllal sikerült biztosítani a győzelmet, s ez a FAZ szerint az egyetlen biztató és reményt keltő jel volt.

A berlini Der Tagesspiegel szerint a törökök ellen úgy tűnt, mintha kicserélték volna a Löw-legénységet. A Portugália ellen mutatott formához képest a csapat idegesnek, fáradtnak és teljesen szétesettnek tűnt, amire az újság nem talált okot. A remélt Európa-bajnoki címhez azonban gyökeres feltámadásra van szükség - értékelte a lap, amely a többi német újsághoz képest a legnagyobb elismeréssel írt a török válogatott játékáról.

A kommentárok szerint egyébként szerda este Bázelben a csapat, Németországban pedig a német-török barátság győzött. Kivétel nélkül ezt emelték ki a lapok annak kapcsán, hogy Berlinben, Hamburgban, Kölnben és az ország több más városában a német és a németországi török szurkolók békésen, minden különösebb atrocitás nélkül drukkoltak, ünnepeltek és szomorkodtak együtt. A csütörtök reggeli híradások szerint csak Drezdában és Brémában került sor szurkolói "túlkapásokra", amelyek mérlege néhány sérült és őrizetbe vett. Berlinben - ahol a legtöbb török él - a közös szurkolás a legbékésebben zajlott.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 16. 16:46
×
×
×
×