eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Igazságtalan lennék magammal, ha azt gondolnám, hogy csúnya vagyok

Képzeljük csak el, micsoda futballista lehet az, akit még Johan Cruyff is megdicsér! A hetvenes évek egyik legjobb játékosa még akkor is kritizálni szokta az övéit (például a holland válogatottat vagy a Barcelonát), ha nyernek. Emberemlékezet óta nem áradozott úgy futballistáról, mint legutóbb Cristiano Ronaldóról. A hatvanas évek legendáinál, George Bestnél és Denis Lawnál is jobbnak minősítette, megemlítve, hogy még mindig csak 22 éves, nincsen pályafutása csúcsán. A moszkvai BL-döntő előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Chelsea és a Manchester United 17-17 játékosát. Ezúttal a Premier League legjobb játékosa, Cristiano Ronaldo pályafutásával ismerkedhetnek meg.

Alkalmasint ezt még azok is elismerik, akik nem szimpatizálnak a kívülállók számára néha valóban nagyképűnek tűnő természetével. Azt mondja magáról: "Azt hiszem, igazságtalan lennék magammal, ha azt gondolnám, hogy csúnya vagyok."

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro 1985. február 5-én, Portugália az Atlanti-óceánban, Afrika partjaihoz közel fekvő szigetén, Madeirán, Funchal városában született. Apja, a 2005 őszén elhunyt José Dinis Aveiro kertészként, édesanyja, Maria Dolores dos Santos szakácsnőként dolgozott.

Cristiano a négy testvér közül a legfiatalabb, Elma 30, Hugo 29, Katia 26 éves. Utóbbi, Ronalda néven énekesnői karrierrel is próbálkozik. A majdani futballsztárnak szülei az akkori amerikai elnök, Ronald Reagan tiszteletére választották egyik keresztnevét, a Cristiano keresztnevet édesanyja akaratából kapta. Édesapja Reaganért, a színészért és nem pedig a politikusért rajongott.

Már háromévesen szoros barátságban volt a focilabdával, végül nyolcévesen, 1993-tól a kék-fehér színben szereplő Andorinha csapatába igazolt. Itt édesapja gyúróként és szertárosként is serénykedett. Cristiano a Szent Jánosról elnevezett iskolába járt. A tanítónője így emlékezett rá: "Nem volt rossz gyerek, megtanulta, amit muszáj volt, még énekelt is ha kellett, de igazából csak a futball érdekelte."

Gyerekként a Benfica volt a kedvenc csapata. Az 1994-1995-ös szezonban még a Funchali Labdarúgó-szövetség kötelékébe tartozott. Tízévesen már nagy tehetségnek számított Madeirán. A legnagyobb helyi csapat, Marítimo meg is akarta szerezni, de elnöke lemondta a találkozót az Andorinha elnökével. Cristiano így a hasonlóan híres Club Desportivo Nacionalhoz igazolt. E csapatnak ő lett a vezéregyénisége, a kapitányi karszalagot is megkapta, sőt tizenkét évesen még meg is nyerte a csapattal a helyi korosztályos bajnokságot.

Viszonylag rövid ideig volt a Nacional tagja. A lisszaboni Sporting CP háromnapos próbajáték után leszerződtette. Nehéz idők következtek Ronaldo számára. A barátai kinevették a madeirai tájszólása miatt. Kis idő múlva az édesanyja a Sporting hívására Lisszabonba költözött a fiához, mert Ronaldónak nehezen ment az önállóság.

Tizenöt évesen kimaradt az iskolából, hogy csakis a futballra koncentrálhasson. Tizenhét évesen már a Sporting felnőttcsapatával edzett. A klubnál dolgozó Bölöni László 2002. augusztusában benevezte Ronaldót a Bajnokok Ligája selejtezőjére, az Internazionale elleni találkozóra. 2002. októberében szerepelt először a Sporing első csapatában, és rögtön két gólt is rúgott a Moreirense ellen.


Egy U17-es tornán "kiszúrta magának" Gerard Houiller, a Liverpool akkori menedzsere. Õ azonban túl fiatalnak tartotta a portugál szélsőt. Felfigyelt rá Rifé, a Barcelona játékos-megfigyelője is. Sőt, Cristiano tehetsége nem kerülte el Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzserének figyelmét sem. A MU 2003 augusztusában, a Sporting új stadionjának megnyitója után szerződtette le. Az angol klub végül 12,24 millió fontért vitte el. Ezzel minden idők legdrágább tinédzser játékosa lett a szigetországban. (A csúcsot később Wayne Rooney megdöntötte.)

A 7-es számú, mágikus mezt kapta, amelyet korábban George Best, Bryan Robson, Eric Cantona, valamint David Beckham viselt az Old Traffordon. 2003. augusztus 16-án, a Bolton ellen mutatkozott be a Premier League-ben.

2003 novemberében s Portsmouth ellen megszerezte első bajnoki gólját. Az első idényében FA-kupát nyert a csapattal, a Millwall ellen 3-0-ra megnyert döntő első, ha úgy tetszik döntő találatát ő szerezte.
Ronaldo Angliába szerződése óta a manchesteriek és világszerte a tizenéves lányok kedvence. Az ő mezéből adták el az elmúlt öt évben a legtöbbet a Man United áruházában. 2005. október 29-én ő lőtte a Manchester United ezredik Premier League gólját. A csapaton belül csak lobbanékony természetének megfékezése jelentett gondot. Először Ruud van Nistelrooyjal, majd Wayne Rooney-val ment neki nehezen a kibékülés.



2003. augusztus 20-án, Kazahsztán ellen mutatkozott be a nagyválogatottban. Eleinte nem volt biztos, hogy a Luis Felipe Scolari által vezényelt csapatban szerepelhet a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, végül azonban kerettag lett. Sőt: kifejezetten jó játékkal járult hozzá az ezüstérem megszerzéséhez. Különösen a Hollandia elleni elődöntőben remekelt, ő volt a meccs embere.

2005 őszén Cristianót többször is kihallgatta a rendőrség, miután két hölgy feljelentette őt Londonban, nemi erőszakkal vádolva. A vádat a rendőrség ejtette, a futballistát felmentették.

Jól sikerült számára a 2006-os németországi világbajnokság. Az Irán elleni, második csoportmeccsen az ő 11-esével biztosította be Portugália a győzelmét. Csapata ismét elsőként jutott tovább a csoportkörből. Az egyenes kieséses szakaszban déjà vu érzése lehetett a portugáloknak, a 2004-es Eb-re gondolva. A nyolcaddöntőben Hollandiát győzték le 1-0-ra, végül ismét Angliával találkoztak a negyeddöntőben.

Az Anglia elleni, július 1-jei mérkőzés nagyon is emlékezetes marad Cristiano számára. A 0-0-ra végződött meccset ismét tizenegyes-párbaj kísérte és ismét Portugália nyerte azt meg. Az angolok sírtak, de nem csak a vereség miatt dühöngtek: haragudtak a "manchesteri" Ronaldóra, aki szerintük kiállítatta klubtársát, Wayne Rooneyt. Ronaldo kiprovokálta a piros lapot a bírónál és a történtek után kikacsintott a cserepad felé.

A vb után szinte mindenki meg volt győződve arról, hogy Ronaldót eladja a Man United. Közutálatnak "örvendett" Angliában, az egyik bulvárlap éppen úgy az arcképével ékesített dartstáblát nyomtatott, mint Beckhamről 1998-ban. Cristiano is úgy nyilatkozott, hogy szívesen menne a Real Madridba, vagy a Barcelonába. Sir Alex azonban hallani sem akart erről - s neki lett igaza.

Az azóta eltelt időben az MU egyik legfontosabb labdarúgójává nőtte ki magát, többek közt mindkét győztes kupadöntőn gólt szerzett, amelyeket a manchesteriek színeiben játszott. 2005. október 29-én ő lőtte a "Vörös ördögök" ezredik Premier League-gólját.

2006 ősze óta Cristiano Ronaldo élete legjobb formájában futballozik. Õ volt a Man United legeredményesebb játékosa, 12 gólt is szerzett. Decemberben nyolc nap alatt, három bajnokin, hat gólt lőtt. Novemberben és decemberben is ő kapta a Hónap játékosa díjat efféle címvédésre közel tíz éve nem volt példa a Premiershipben.

Soares Franco, aegykori klubja, a Sporting elnöke elismerte, rá sem lehet ma már ismerni arra a játékosra, akit ők 2003 nyarán eladtak. Azóta Cristiano - szerinte - a világ legjobb játékosává érett.

2007 tavaszán a játékostársak és az újságírók is az Év játékosának választották Angliában. 2008 márciusában megdöntötte Geoerge Best 32 gólos csúcsát - szélső, egyetlen idény alatt, még sohasem lőtt annyi gólt a klub színeiben, mint ő 2007-2008-ban.

Mind a két szavazáson megkapta az Év játékosa titulust 2008-ban is. Az esztendő eddigi napjainak minden kétséget kizáróan legjobb játékosa, ugyanakkor sokan a szemére vetik, hogy a legfontosabb mérkőzéseken, a legnehezebb ellenfelek ellen nem tud hasonlóan jól teljesíteni. Ennek cáfolására kiváló alkalmat kínál a moszkvai BL-döntő.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×