eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fehér Karácsony - már őszi bajnok a Real Madrid

Világszerte közel hárommilliárd televíziónéző láthatta a Real Madrid az elmúlt években mutatott legokosabb teljesítményét. Pazar taktika, fegyelmezett játék, bravúros akcióból lőtt csodagól - ezek hozták meg a Madrid győzelmét a Nou Campban. A Real Madrid az 1983-84-es szezon óta mindössze másodszor tudott bajnoki mérkőzést nyerni a Barcelona otthonában, s két fordulóval az "őszi" idény zárása előtt már a félidény bajnoka. Hét ponttal vezet legnagyobb riválisa előtt.

Fehér Karácsony - írta a Marca a mérkőzés lefújása utáni percben, ünnepelve a Real Madrid nagy sikerét. A bajnoki cím védőjének sikerét rekordközönség, 98 248 néző látta a helyszínen a Nou Campban.

Frank Rijkaard a sztárjai mellett döntött: Ronaldinho és Deco is bekerült a kezdő csapatba. Bernd Schuster a beharangozott csapatával kezdett. Talán elsősorban Júlio Baptista favorizálása keltett meglepetést, noha a brazil az elmúlt hetekben kifejezetten jól játszott.

A tét látszott a játékon, mindkét oldalon nehezen alakítottak ki a támadók helyzeteket. A lesről induló, így tulajdonképpen már "játékon kívül" lövő Van Nistelrooy kísérletét nem számítva inkább a Barcelona előtt adódtak lehetőségek, de Iker Casillas minden egyes szituációban a helyzet magaslatán állt.

Ugyanakkor a Madrid gólra váltotta az egyik kontráját: Júlio Baptista passzát Ruud van Nistelrooy a levegőből emelte vissza a társa elé, a brazil pedig jobbal tökéletes lövést küldött Victor Valdés kapujának bal oldalába.

A Bestiának becézett középpályás az elmúlt félévben többször is megcsillantotta igazi tudását, s nem utolsósorban zseniális rúgótechnikáját. Nagyszerű gólt szerzett a Copa América döntőjében (egyébként is: az aranyérmes brazilok legjobbja volt Robinho mellett), s nagyon fontos találatot ért el a Lazio elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen is, ugyancsak Pazar lövésből.

A második játékrészben iparkodott a Barcelona, Frank Rijkaard becserélte Giovanit, Zambrottát és Bojan Krkicet is - a végén már a csapata öt csatárral támadott. De ziccerig egyszer sem jutott, Casillasnak a legnehezebb dolga Krkic távoli lövésénél volt.

Nem keltett jó benyomást a Barcelona - a támadásokban abszolút akadozott a csapatjáték. Különösen feltűnő volt, hogy az egyébként a legaktívabb támadónak minősíthető Ronaldinho és a "Real Madrid-specialista" Samuel Eto'o mennyire nem is keresték, s nem is találták egymást.

A Madrid végig nagyon okosan játszott. A védők ezúttal kiválóan védekeztek, Pepe és Diarra kiemelkedően játszott - természetesen Baptista is -, s nagyszerűen teljesített a hajrára becserélt Gago is.

A Barcelona elveszítette hazai veretlenségét (sőt, eddig még pontot sem veszített az idény során a csapat a Nou Campban), sőt 51 bajnoki találkozó után először nem szerzett gólt. Frank Rijkaard csapata egyébként ezt megelőzően 2006. február 5-én, az Atlético Madridtól kapott ki bajnoki mérkőzésen a Nou Campban.

A goal.com internetes portál leosztályozta a 155. El Clásico játékosait. Bár nem minden esetben értünk egyet a kalkulussal (Ronaldinho, például, megítélésünk szerint, semmiképpen sem teljesített gyengébben Eto'ónál), érdemes végigböngészni a jegyeket.

Barcelona: Victor Valdez 6 - Puyol 5,5, Márquez 5, Milito 6,5, Abidal 7 - Xavi 6,5, Touré 6,5, Deco 3 - Iniesta 7,5 - Eto'o 6, Ronaldinho 5,5. Cserék: Giovani 7, Zambrotta -, Krkic 7.

Real Madrid: Casillas 6 - Sergio Ramos 7, Pepe 9, Cannavaro 6,5, Heinze 7 - Sneijder 6,5, Diarra 7,5, J. Baptista 8, Robinho 6 - Raúl 5, Van Nistelrooy 7. Cserék: Gago 6,5, Torres 6,5, Robben -.

17. forduló
Szombat
Zaragoza-Valencia 2-2
Almería-Getafe 0-2
Sevilla-Racing 4-1
Vasárnap
Atlético-Espanyol 1-2
Villarreal-Recreativo 1-1
Osasuna-Mallorca 3-1
Valladolid-Betis 0-0
Levante-Deportivo 0-1
Barcelona-Real Madrid 0-1
Athletic Bilbao-Murcia 1-1
Az élcsoport: 1. Real Madrid 41 pont, 2. Barcelona 34, 3. Espanyol 33, 4. Villarreal 32, 5. Atlético 31.
Õszi bajnok már az Inter is, miután a milánói derbin, a Derby della Madonninán 2-1-re nyert városi riválisa ellen. Az első félóra a Milané volt, ekkor szerzett vezetést - szabadrúgásból - Andrea Pirlo, s ekkor maradt a bíró a piros-feketék adósa egy büntetővel, Kaka buktatása után.

A félidő hajrájára feljött az Inter, s Ibrahimovic és Cambiasso előkészítése után Julio Cruz - Kaladze lába között ellőve a labdát - kiegyenlített. Az argentin csatár sorozatban negyedik mérkőzésén szerzett gólt.

A második játékrészben a bajnok kerekedett felül, a találkozót eldöntő gólt Esteban Cambiasso szerezte. (A Milan kapusa, Dida "közreműködésével, vagy ha úgy tetszik, közre nem működésével.)

Bár a mérkőzés utolsó két helyzete a Milané volt, az Inter megérdemelten győzött, s megtartotta hétfontos előnyét az AS Roma előtt. A kék-feketék számára a találkozó legnagyobb negatívuma Walter Samuel súlyos sérülése volt: az argentin középhátvéd 2008 őszén játszhat legközelebb.

Roberto Mancini, az Inter edzője elégedett volt csapata játékával, s megérdemeltnek minősítette a győzelmet. Carlo Ancelotti ellenben úgy érezte, rászolgált volna csapata a döntetlenre, s megemlítette, hogy Kaka eseténél, az első félidőben büntető járt volna az Ördögöknek.

A Milan immár 11 pontos hátrányban van a BL-indulást jelentő negyedik helytől, igaz, három mérkőzéssel kevesebbet játszott vetélytársainál.

Az AS Roma győzelemmel maradt tisztes távolságban bár, de a második helyen. Mindkét gólt Francesco Totti lőtte, az elsőt "Panenka-szerű" tizenegyesből, a másodikat, Cassetti előkészítése után, hat méterről az üres kapuba passzolva, a 90. percben.

Győzött a Juventus is, Hasan Salihamidzic és David Trezeguet találatával. A Juve október 27. óta veretlen. A francia világbajnoknak ez már a 13. bajnoki gólja volt az idényben.

17. forduló
Szombat
Genoa-Parma 1-0
AS Roma-Sampdoria 2-0
Vasárnap
Inter-Milan 2-1
Fiorentina-Cagliari 5-1
Juventus-Siena 2-0
Livorno-Atalanta 1-1
Napoli-Torino 1-1
Palermo-Lazio 2-2
Reggina-Catania 3-1
Udinese-Empoli 2-2.
Az élcsoport: 1. Inter 43, 2. Roma 36, 3. Juventus 35, 4. Udinese 29, 5. Fiorentina 28.
Az angol bajnokság nagy négyesének minden tagja nyert a hétvégi fordulóban - de csak a Liverpool nyert egy gólnál többel.

A Vörösök már az első félidőben kétgólos előnybe kerültek Josi Benajun góljával és Sylvain Distin öngóljával, ám a Portsmouth Benjani Mwaruwari révén szépített. A hajrá azonban Fernando Torresé volt: a spanyol csatár, a mezőny legjobbja, a tgalálkozó utolsó negyedében kétszer is a kapuba talált. E találkozót megelőzően a Portsmouth sorozatrban hét (!) idegenbeli mérkőzését megnyerte.

Győzött az Arsenal is, mégpedig az észak-londoni derbit megnyerve. A Tottenham immár nyolc éve nem tud bajnoki meccset nyerni az Ágyúsok ellen, Juande Ramost is beleértve a klub legutóbbi öt menedzsere nem tudott győzni Arsene Wenger csapata ellen.

A bajnoki listavezető a togói válogatott Emmanuel Adebayor góljával vezetett, ezt Dimitar Berbatov kiegyenlítette. Nem sokkal később a bolgár kiharcolt egy tizenegyest is, Robbie Keane lövését azonban Manuel Almunia kivédte. Később ezt a jelenetet jelölte meg Arsene Wenger a fordulópontnak.

Csapata ugyanis új erőre kapott, s a csereként beállt Nicklas Bendtner első labdaérintéséből, Cesc Fabregas szöglete után, a felhők közé ugorva a kapuba bólintotta a labdát. Wenger örült a győzelemnek, de azt mondta, az Arsenal meg sem közelítette legjobb formáját.

A Manchester United az Everton ellen vívott nagy csatát. Cristiano Ronaldo vezető gólját Tim Cahill kiegyenlítette. Sokáig úgy festett, döntetlenre végződik a mérkőzés, ám a 88. percben Steven Pienaar fölöslegesen szabálytalankodott Ryan Giggsszel, s a jogos büntetőt Cristiano Ronaldo gólra váltotta.

A United győzelme lezárta az Everton (minden sorozatot figyelembe véve) 13 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatát. Sir Alex Ferguson csapatából, sérülés miatt, hiányzott Van der Sar, Rio Ferdinand és Hargreaves is.

A Chelsea a Blackburn otthonában folytatta jó szereplését. A találkozó egyetlen gólját Joe Cole lőtte, a 22. percben. Petr Cech ismét megsérült, a helyére a portugál Hilario állt - miután Carlo Cudicini, a második számú kapus is a sérültek listáján van. Hilario január 13. óta először védett tétmérkőzésen a csapatban.

A Kékek nehéz hetek elé néznek, ha a cseh kapus sérülése súlyos - erről a hétfői röntgen-vizsgálat után lehet, majd többet tudni -, hiszen Drogba és Terry is még hetekre harcképtelen, s az afrikai játékosokat hamarosan el kell engedni kontinensbajnokságukra, a válogatottakhoz.

Anglia, 18. forduló
Szombat
Arsenal-Tottenham 2-1
Aston Villa-Manchester City 1-1
Liverpool-Portsmouth 4-1
Middlesbrough-West Ham United 1-2
Reading-Sunderland 2-1
Bolton-Birmingham 3-0
Fulham-Wigan 1-1
Vasárnap
Manchester United-Everton 2-1
Newcastle-Derby 2-2
Blackburn Rovers-Chelsea 0-1
Az élcsoport: 1. Arsenal 43, 2. Manchester United 42, 3. Chelsea 37, 4. Manchester City 34, 5. Liverpool 33 (17)

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×