eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nagy csatában bukták el Görbiczék az elődöntő lehetőségét

A magyar női kézilabda-válogatott csak az ötödik helyért küzdhet a franciaországi világbajnokságon, mivel a negyeddöntőben 36-35-re kikapott a címvédő orosz csapattól. Németh András szövetségi kapitány együttese a meccs jó részében vezetett, a hajrában három gól is volt az előny, de az utolsó percekben a taktikai és technikai hibák megbosszulták magukat.

A szakvezető döntése alapján Borbás és Szucsánszki maradt ki a csapatból, míg a belső hármasból Mehlmann a cserék között szerepelt, helyette a jobbkezes Tóth volt a jobbátlövő, és Ferling, illetve Görbicz irányított.

A negyeddöntő elején felváltva estek a gólok. Az oroszoktól Poljonova két büntetőt is értékesített, míg Tóth, Görbicz és Szamoránsky szintén jól kezdett. A ritmus a 12. percben tört meg, ekkor Kirsner révén először vezetett a magyar válogatott (9-8). A lendület megmaradt, a két szélső, Kovacsicz és Vérten duplázott. Negyedóra elteltével 12-9 volt az állás.

Görbicz és a büntetőt is hárító Pálinger jóvoltából nőtt az előny, az oroszok pedig sokat cseréltek, miközben kapitányuk, Trefilov őrjöngött. A védekezés remek volt, a riválistól szinte csak Sipilova veszélyeztette a kaput.

Ezután a csereként beálló Szidorova két védést is bemutatott, pillanatok alatt 17-11-ről 17-15 lett, és Németh András időt kért. Hiába, mert négy perc alatt dobott hét góllal fordított a címvédő 18-17-re!

Kettős emberelőnyben sikerült visszavenni a vezetést (20-19), és a szünetig növelni a különbséget, ami nagyobb is lehetett volna, ha Poltorockaja nem talál be közvetlenül a dudaszó felharsanása előtt.
A fordulás után megint felváltva potyogtak a gólok, a kétméteres Poljonovát kiállították. 25-22-re elhúzott a magyar csapat, majd Hornyák ült ki. Ez most nem okozott gondot, mert a megsérült Kovacsiczot pótló Balogh, valamint a továbbra is sziporkázó Pálinger is tette a dolgát.

Azonban elég volt egy-egy rossz lövés és passz, máris egyenlő lett az állás a 43. percre (28-28). Hullámvölgybe kerültek a magyarok, hat percig nem találtak be, és ezt kihasználva fordítottak az oroszok 29-28-ra.

Az utolsó negyedóra 29-29-ről indult, majd az 50. percben, 31-30-as magyar vezetésnél Trefilov-mester időt kért, mert akadozott a támadás. Megint Pálinger és Görbicz pillanatai következtek (33-30), aztán Tóth és Poltorockaja összeakadt, és mindketten kétperces pihenőt kaptak.

Később Vérten is kiült, a címvédő pedig az 56. percben egyenlített (34-34), ekkor Németh időt kért. A rivális fordított is, és két góllal ellépett. Balogh faragott a hátrányból, majd jött az utolsó támadás, de azt kivédekezte az orosz gárda, Mehlmann időntúli szabaddobása pedig elhalt a felnyúló kezeken.

A vereség azért különösen fájó, mert az első félidőben megroppantható lett volna a félelmetes ellenfél, másrészt a második játékrészben is volt olyan szakasz, amely alatt el lehetett volna dönteni az összecsapást.

Ezzel eldőlt, hogy a magyarok csak akkor juthatnak ki a pekingi olimpiára, ha a márciusi ötkarikás tornán - csoportjukban - az első vagy a második helyen végeznek.

A vébén legfeljebb az ötödik hely elérhető, az első ellenfél a házigazda Franciaország lesz szombaton délután fél egytől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×