eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hamilton: Raikkönen megérdemelte

Lewis Hamilton, a Forma-1-es McLaren-Mercedes angol újonca szerint Kimi Raikkönen, a Ferrari pilótája megérdemelte világbajnoki címét. Ezt a brit versenyző azután jelentette ki, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) jogerősen eljáró testülete elutasította a McLaren fellebbezését, így véglegessé vált, hogy a finn klasszis a 2007-es év világbajnoka.

Az idei vébé utolsó versenyét, az interlagosi futamot Raikkönen nyerte, aki ezzel a diadallal pályafutása során először világbajnok lett, egy ponttal megelőzve Hamiltont és a spanyol Fernando Alonsót.

A viadal után ugyanakkor az FIA előbb vizsgálatot indított annak gyanújával, hogy a Williams és a BMW-Sauber autóiba nem a szabályoknak megfelelő hőmérsékletű, a megengedettnél hidegebb üzemanyagot töltöttek, aztán - mivel a mérési adatokat nem találta megbízhatónak - úgy döntött, nem szankcionálja a két csapatot.

A McLaren-Mercedes azonban fellebbezést nyújtott be, a két érintett csapat eredményei pedig akár a vébé-címet is befolyásolhatták volna. A német Nico Rosberg (Williams) negyedik, a lengyel Robert Kubica (BMW-Sauber) ötödik, a német Nick Heidfeld (BMW-Sauber) pedig hatodik volt a futamon, mögöttük ért célba Hamilton, aki ha előrébb kerül, világbajnok lett volna.

"A felek meghallgatása, illetve a rendelkezésre álló dokumentumok, bizonyítékok átvizsgálása után a testület úgy határozott, hogy a McLaren-Mercedes fellebbezése nem elfogadható" - áll az FIA fellebbviteli bizottságának pénteki döntését ismertető közleményben.

Hamilton nem bánkódik

"Amint azt mindig is mondtam, Kimi megérdemelte a győzelmet. Sem én, sem senki a McLarennél nem szándékozta elvenni tőle a bajnoki címet. A fellebbezésnek nem ez volt a célja. Már alig várom, hogy elkezdődjön a 2008-as idény" - fogalmazott Hamilton.

A McLaren-Mercedes szintén jelezte, hogy csak "a helyzet tisztázása" volt a célja a fellebbezéssel.

"Még nem kaptuk kézhez a részletes indoklást, reméljük, abban benne lesznek a válaszok a felvetéseinkre, és bízunk benne, az FIA megtalálja a módot arra, hogy hasonló anomáliák ne forduljanak még egyszer elő" - közölte Martin Whitmarsh, a McLaren igazgatója.

Az AP ugyanakkor idézte Ian Millt, a McLaren ügyvédjét, aki még a döntéshozatal előtt azt mondta, a hidegebb üzemanyag teljesítménynövekedést eredményezett, így az alapelv világos: ha volt teljesítménynövekedés, akkor szabálytalanság is történt, ez pedig kizárást von maga után.

A Ferrari viszont egyértelműen elégedetten vette tudomásul a pénteki döntést.

"A határozat lezárja ezt az idényt, amely a pályán és azon kívül is meglehetősen zaklatott volt" - fogalmaz közleményében Jean Todt csapatfőnök, aki január 1-jétől a gyár irányításában kap szerepet.

A csapatvezető üdvözölte a döntés, amely elutasított egy szerinte "a pályán elért eredmény megváltoztatására irányuló végső és kétségbeesett kísérletet".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×