eur:
390.47
usd:
364.74
bux:
68180.38
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay.com

Szentkirályi Alexandra elárulta, visszalép-e Vitézy Dávid javára - a nap hírei

A terrorkészültség szintjét nem emelték, de a rendőrség a külképviseletek védelmét megerősítette. Brüsszelben holnap új helyszínen folytatódik a betiltott Nemzeti Konzervativizmus Konferencia. Fegyverhiány miatt Ukrajna nem képes ellenállni az orosz erőknek. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

A terrorkészültség szintjét nem emelték, de a rendőrség a külképviseletek védelmét megerősítette, fokozottabban ellenőrzik a közintézmények biztonságát, valamint a határátlépéseket – közölte a Terrorelhárítási Központ. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a magyar emberek biztonságát közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ nincs a hatóságok birtokában. A 3-as szintű terrorkészültség 2016 óta van érvényben, a mostani intézkedéseket az Izrael elleni iráni támadás után rendelték el.

Brüsszelben holnap új helyszínen folytatódik a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia, amelyet betiltott egy kerületi polgármester. A városvezető az X közösségi portálon azt írta: nem látják szívesen a szélsőjobboldalt. Szalai Zoltán az MCC főigazgatója viszont azt közölte, hogy a rendezvényt minden nehézség ellenére ma is megtartották, holnap pedig új helyszínen folytatják. Orbán Viktor közösségi platformokon úgy reagált: utoljára a kommunisták akarták őt elhallgattatni a rendőrséggel, és ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják.

Az uniós migrációs csomagot bírálta az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetésen Orbán Viktor. A magyar kormányfő kijelentette: amíg arra a kérdésre nincs válasz, hogy akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják, addig semmilyen migrációval kapcsolatos uniós rendelkezés nem működik.

Elakadt a deficitcsökkentés folyamata 2023-ban a Költségvetési Tanács szerint. A testület a tavalyi költségvetés végrehajtását és az államadósság tavalyi alakulását véleményezte. Ennek fő oka, hogy a magas infláció miatt visszaeső belső kereslet következtében az adóbevételek elmaradtak, míg a kamat és nyugdíjkiadások nagyobbak lettek a vártnál.

A magyar GDP idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő a tavalyi 0,9 százalékos csökkenés után az IMF most ismertetett becslése szerint. Az infláció pedig a tavalyi 17,1 százalék után idén várhatóan 3,7 százalék, jövőre 3,5 százalék lesz.

Már csaknem 50 százalékkal emelkedett a földgáz ára a február közepi mélyponthoz képest - hívja fel a figyelmet a Portfolio. Szakértők elemzése szerint az emelkedést elsősorban a közel-keleti feszültségek fokozódása, főként az izraeli-iráni konfliktus, valamint az ellátási zavarok okozzák.

A belső égésű motorbetiltásának elhalasztásáról tárgyalt Berlinben a nemzetgazdasági miniszter több német autóipari cég vezetőjével. Egyetértettek abban, hogy 2026-ban érdemes felülvizsgálni a 2035-ös szabályozási dátumot. Nagy Márton ismét hangsúlyozta: az elektromos autózás újbóli lendületéhez mielőbb uniós szintű támogatási programmal kell segíteni az ágazatot.

Mintegy 110 milliárd forintot biztosít a 3 leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására az unió. A keretből Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye klímasemleges gazdaságra átállását támogatják a 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban.

A békés egymás mellett élést nevezte az emberiség feladatának a köztársasági elnök az Országházban, a magyarországi holokauszt 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Sulyok Tamás úgy fogalmazott: se vallási, se származási, se világnézeti meggyőződése miatt nem ítélkezhet egyik ember a másik élete felett, egyik közösség a másik közösség élete fölött.

Senki sem kerülhet utcára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztése miatt - ígéri a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint az állam biztosít garanciát a Diószegi Sámuel utcában lakók számára arra az esetre, ha nem fogadják el a felajánlott cserelakásokat.

A köztéri hajléktalanság felszámolását és a budapesti közlekedési csomópontok köztisztasági ellenőrzését ígérte a Fidesz főpolgármester-jelöltje a Mandiner-nek adott interjúban. Szentkirályi Alexandra cáfolta azt az értesülést, hogy az önkormányzati választás előtt visszalépne Vitézy Dávid, az LMP jelöltje javára.

Újraindul a polgármesteri posztért V. Naszályi Márta az első kerületben a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd jelöltjeként. A négy pát azt ígéri, hogy a jövőben is minden fontos döntést a kerületi lakókkal közösen hoznak meg.

Mintegy félmillió új lakásbiztosítási szerződést kötöttek, illetve dolgoztak át az ügyfelek a márciusi kampányban – közölte a nemzetgazdasági tárca miniszteri biztosa a Kossuth rádióban. Kovács Zsolt hozzátette: a kampány hatására jelentősen élénkült a verseny a biztosítók között.

A pedagógusok teljesítményértékeléséről szóló rendelet visszavonását követelik a szakszervezetek. Közös állásfoglalásukban sürgetik, hogy a kormány vállalásainak megfelelően a teljesítményértékelés módját a szakszervezetekkel együtt alakítsa ki.

Aggódik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség amiatt, hogy Izrael megtámadhatja az iráni atomenergiai létesítményeket. Rafael Grossi a NAÜ-főigazgatója elmondta, hogy Irán biztonsági megfontolásból vasárnap bezárta nukleáris létesítményeit, majd hétfőn újranyitotta azokat.

Fegyverhiány miatt Ukrajna nem képes ellenállni az orosz erőknek - jelentette ki az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij eközben aláírta a mozgósításról szóló új törvényt, amely megerősíti a hadköteles korhatár 27 évről 25 évre csökkentését és eltörli a "korlátozottan alkalmas" státuszt.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. Egyelőre csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×