eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Méltó emléket állítanak Antall Józsefnek - a nap hírei

A jövő júniusi önkormányzati választáson pártlistákra is lehet szavazni a fővárosban. Elfogadta a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényt az Országgyűlés. Várhatóan már csak jövőre írja alá a Budapest Airport megvásárlásáról szóló szerződést a kormány. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Visszaállítják a listás választási rendszert Budapesten, a jövő júniusi önkormányzati választáson már pártlistákra is lehet szavazni a fővárosban. Az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta a Mi Hazánk törvénymódosító javaslatát, amellyel fél évvel az önkormányzati választás előtt átírták a szabályokat. A Mi Hazánk 6 képviselője viszont tartózkodott a szavazásnál, azaz nem szavazták meg a saját maguk által benyújtott javaslatot. Toroczkai László pártelnök ezt azzal indokolta, hogy eredeti előterjesztésüket a kormánypártok módosították.

Több ponton is módosította az Alaptörvényt az Országgyűlés, a kormánypárti többség szavazataival. Az alkotmányos önazonosság és a keresztény kultúra védelmét érintő rész kibővül a jövőre létrehozandó Szuverenitásvédelmi Hivatalra történő utalással. Jövő év július 1-jétől lép életbe a digitális állampolgársággal kapcsolatos módosítás, amely kimondja, hogy az állam kezeli azokat az adatokat, amelyek az ügyek digitális intézéséhez szükségesek. Szintén az alaptörvény mondja ki ezentúl: a honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben szakszervezet nem alakulhat és tevékenykedhet.

Várhatóan már csak jövőre írja alá a Budapest Airport megvásárlásáról szóló szerződést a kormány és a francia Vinci infrastruktúraüzemeltető cég - nyilatkozta a Bloombergnek a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton elmondta: ha megszületett a megállapodás, akkor katari állami befektetők is beszállhatnak pénzügyi vagy stratégiai befektetőként és egy harmadik terminállal is bővülhet a reptér. Közben az Országgyűlés módosította a légiközlekedésről szóló törvényt, amelyek Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint garantálják, hogy a közeljövőben többségi állami tulajdonba kerülő társaságok piaci alapon, hatékonyan és versenyképesen működjenek.

Január 1-től az új lakossági lakáscélú hitelszerződések esetében 7,3 százalékra, az új vállalati hitelek esetében pedig 9,9 százalékra csökken az önkéntes kamatplafon mértéke – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A vállalatokra, kisvállalkozásokra vonatkozó kamatstop 2024. április 1-ei kivezetésével párhuzamosan a banki önkéntes kamatplafon intézménye is megszűnik.

A főpolgármester kezdeményezésére Antall József nevét viselheti a Liszt Ferenc repülőtérre vezető gyorsforgalmi út. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: Budapesten már neveztek el közterületet a köztársaság első elnökéről, és úgy helyes, hogy az első kormányfőről is legyen.

Jövőre a szentendrei HÉV-en reggel és délután több szerelvény lesz, de csúcsidőn kívül kevesebb indul, a ráckevei vonalról pedig a reggeli és a délutáni órákból is kiesik egy-egy járat - közölte a MÁV. A vasúttársaság a hvg.hu megkeresésére pontosította a főpolgármester bejelentését. Karácsony Gergely közösségi oldalán azt írta: ritkítja a HÉV-járatokat két vonalon a MÁV, mert nincs elég biztonságos szerelvény az üzemeltetéshez.

Folytathatják a tiltakozást a Volánbusz dolgozói, mivel még mindig nem kaptak bérajánlatot – közölte a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke. Dobi István ismertette: a vállalatvezetőség csak január 16-án folytatná a bértárgyalást, ezért az érdekképviselet addig felméri, támogatnának-e a munkavállalók egy újabb tiltakozást. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke is elfogadhatatlannak tekinti, hogy a Volánbusz dolgozói még mindig nem tudják, mekkora fizetésemelést várhatnak 2024-ben.

Elkezdődtek a 2024-es bértárgyalások a BKV-nál. A cég menedzsmentje arról tájékoztatta az érdekképviseleteket, hogy a várható béremelés mértékénél a Fővárosi Önkormányzattal korábban kötött 3 éves Bérpolitikai Megállapodás elveit kívánja szem előtt tartani.

A nyomásgyakorlás ellenére sem született döntés az ukrán csatlakozási tárgyalások megindításáról az európai uniós szakminiszterek tanácsülésén - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. Szijjártó Péter elmondta: ez azt jelenti, hogy a tagállamok a csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozón döntenek a kérdésről.

Nyílt levélben fordultak a kárpátaljai magyarok képviselői Orbán Viktor miniszterelnökhöz és az Európai Tanács elnökéhez, hogy támogassák az Ukrajna uniós csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdését. A javaslatról a csütörtökön kezdődő uniós-csúcson születhetne döntés. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség nyílt levélben kiemeli: Ukrajna fontos lépést tett a kisebbségi törvény módosításával, biztosítva a magyar nyelvű oktatás megőrzését, aminek hiánya volt eddig a magyar kormány legfontosabb kifogása Ukrajnával szemben.

Mozgósítaná a Nyugatot Ukrajna mellett a tegnap megválasztott lengyel miniszterelnök. Donald Tusk a lengyel parlament alsóházában, a Szejmben ismertette kormányprogramját. Beszédében kijelentette ugyanakkor, megvédik a gazdák érdekeit, akiket hátrányosan érintett az olcsó ukrán gabona exportja. Donald Tusk hangsúlyozta: Lengyelország lojális szövetségese lesz az Egyesült Államoknak és visszaszerzi pozícióját az Európai Unió egyik vezető erejeként.

Izrael felgyorsítja a Gázai övezetbe küldött segélyszállítmányok biztonsági átvilágítását. Ezért megnyitják a Kerem Salom határátkelőt, a térségbe érkező humanitárius segély növelésérét. Közben újabb légicsapások érték az övezet déli részén fekvő Hán-Júniszt és Rafahot, ahol több százezer, északról elmenekült palesztin zsúfolódott össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×