eur:
389.52
usd:
363.14
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Itt a kormány kulcsminisztériumának 10 pontos terve - a nap hírei

December 1-jével emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege. 10 pontos tervet dolgozott ki a gazdasági felzárkózás érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Újabb, a Hamász által Izraelből elrabolt magyar állampolgárságú túszról számolt be a külgazdasági és külügyminiszter. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Január helyett már idén, december elsejével emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege - erről beszélt kedd reggel az M1-en Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelő államtitkár. A VG idézi az államtitkárt, aki az M1-en azt mondta: a minimálbér 15 százalékos emelését mindhárom fél elfogadja, leginkább a garantált bérminimum 10 százalékos emelését övezi még vita. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor az egyszeri százezer forintos béren kívüli juttatást, amelyet a munkaadók év végéig adnának a munkavállalóknak, lényegében a kormány elvetette.

10 pontos tervet dolgozott ki a gazdasági felzárkózás érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Nagy Márton tárcavezető egy fórumon elmondta: erősítenék a beruházás és az export alapú gazdaságot, zöld és digitális átalakulást hajtanának végre, új iparstratégiát valósítanának meg, nagy hangsúlyt fektetve az elektromos autóiparra és a hadiiparra.

Biztosra vehető az újabb beruházási és exportrekord Magyarországon - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén kiemelte: idén a kormány 214 új beruházásról tudott megegyezni, ezzel mintegy 19 ezer munkahely jön majd létre. A legtöbb beruházás Kínából, míg a második Németországból, a harmadik legtöbb pedig az Egyesült Államokból érkezik.

Benyújtotta az Országgyűlésnek a jövő évi adótörvényeket a Pénzügyminisztérium. Ahogy korábban jelezték: folytatódik a különadók fokozatos kivezetése: a reklámadó felfüggesztésének egy éves meghosszabbítása, a közműadó első körben részbeni, majd 2025-től teljes kivezetése.

A jelenlegi 3 forint 50 fillérről 2024-től majdnem háromszorosára, 10 forintra nőhet a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető literenkénti összeg. A kormány azt várja, hogy a hazai fuvarozók a magyar áruk szállításához szükséges üzemanyagot itthon tankolják majd.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy újabb akkumulátorgyár épüljön Tatabányán, az ipari parkban. Kiemelték: a Tatai-medencében jelentős, jó minőségű karsztvíz-kincs található, ami a környék ivóvíz-ellátását biztosítja. A polgármester az ügyben november 9-re közmeghallgatást szervez.

A vártnál jobban mérséklődött az infláció októberben az euróövezetben - közölte az Eurostat. A nem végleges adat szerint a szeptemberi 4,3 százalékról októberben 2,9 százalékra, 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre lassult az éves infláció.

Az uniós viták konstruktív résztvevőjének tartja Orbán Viktor kormányfőt az Európai Tanács elnöke. Charles Michel a Népszavának felidézte: több résztvevő állam és kormányfő is szóba hozta a Vlagyimir Putyin orosz elnök és a magyar miniszterelnök közötti találkozót, aminek a megtartását ő nem javasolta. Hozzátette: a nézeteltérések nem akadályozzák meg, hogy az Európai Tanács egységet mutasson.

Újabb, a Hamász által Izraelből elrabolt magyar állampolgárságú túszról számolt be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt elmondta: az ötödik eltűnt személyről egyik hozzátartozója értesítette a Külügyminisztériumot.

A Gázai övezetben közegészségügyi katasztrófa veszélyére figyelmeztet WHO, a túlzsúfoltság, a tömeges vándorlás, valamint a víz- és csatornahálózat és az egészségügyi infrastruktúra károsodása miatt. Közben egy menekülttáborra mért légicsapást a Gázai övezetben Izrael, a támadásnak sok civil halottja van. Az izraeli hadsereg közölte: egy Hamász-parancsnokot és a terroristák infrastruktúráját támadták. Korábban gázai és libanoni célpontokat támadtak, és likvidálták a Hamász egyik vezetőjét.

Egy orosz biztonsági vezető szerint az Egyesült Államok robbanttatta fel az Északi Áramlat gázvezetékeket. Nyikolaj Patrusev egy tanácskozáson közölte: Washington katonai és biológiai kísérletek terepévé tette Ukrajnát, és felkészítette az Oroszország elleni harci cselekményekre.

Magyarországon fogják gyártani a honvédségnek szánt Gidrán páncélozott harcjárműveket. Az erről szóló megállapodást Budapesten írták alá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében.

Befejezte a szlovák rendőrség a magyar határon indított akcióját az illegális bevándorlás visszaszorítására - jelentette be a belügyminiszter. A tegnap meghirdetett, rövid akcióról a miniszter úgy vélte: sikerült az illegális migránsoknak és az embercsempészeknek tudtára hozni, hogy megváltozott a szlovák bevándorlási politika.

Már 2030 előtt az Európai Unió tagjává válhat Montenegró - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Podgoricában. Közben Montenegróban megszavazta az új kormányt a parlament.

Újabb három vármegye, Zala, Somogy és Bács-Kiskun is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez holnaptól. Az ügyeletek központi telefonszáma felnőttek és gyerekek esetében is a 1830.

Hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz a kórházi fertőzések ügyében a Demokratikus Koalíció - jelentette be a parlament népjóléti bizottságának DK-s elnöke. Varga Zoltán úgy vélte: az állami kórházakban a higiéniai válságért és a kórházi fertőzésekben elhunyt betegek haláláért a kormány a felelős.

Az év végére mintegy 5 ezer fogyatékossággal élő ember lakhat önálló lakóépületben. A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára: az önálló lakóingatlanokba költözők élete megváltozik, hiszen korábban több száz fős nagy intézményben éltek.

Öt hónapos küldetése után visszatért a Földre a kínai Sencsou-16 űrmisszió legénysége. Az űrkapszula a Góbi-sivatagban lévő űrkikötőben landolt.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×