eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kétmillió fölött a Covid-halottak száma - a nap hírei

Világszerte meghaladta a 2 milliót a koronavírus halálos áldozatainak száma. Magyarországon egy nap alatt 87-en haltak meg. Az egyik kínai koronavírus elleni vakcina gyártását ellenőrizték Pekingben magyar szakértők. Kifogásolja a kínai oltóanyag tervezett használatát a DK és több nyugdíjas szervezet. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Világszerte meghaladta a 2 milliót a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak a száma. Eddig már csaknem 94 millió ember fertőződött meg. Egy nap alatt csaknem 800 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

Újabb 1438 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 87 többségében idős, krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma 112 ezer alá csökkent. 4.408 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Az azonosított fertőzöttek száma 350 ezer fölé, az elhunytaké 11.264-re emelkedett.

A kínai Sinopharm gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet szakértői. Lukács Ferenc ellenőrzési főosztályvezető elmondta: az oltóanyagot biztonságos körülmények között állítják elő.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint bár a koronavírus elleni oltások hatékonysága változó, abban mindegyik megegyezik, hogy megakadályozzák a betegség súlyossá válását. Szlávik János az M1-en azért is fontosnak nevezte az oltást, mert így a fertőzés továbbadása is gátolható.

Petíciót indít a Demokratikus Koalíció, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint a DK felelőtlenül az oltás ellen buzdít.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint a 60 év felettieknél is csak olyan oltóanyagot lenne szabad használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyott. A szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a kabinet bizonytalan eredetű és a klinikai tesztek szerint jóval kisebb hatásfokú vakcinákkal kívánja beoltatni az idős generációt.

A főpolgármester szerint a koronavírus elleni átoltottság növeléséhez a vakcinák iránti bizalomra van szükség, ezért Budapest vezetése tájékoztató kampányt indít. Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében úgy vélte: a politikusoknak is a bizalom helyreállításán kellene dolgozniuk, de a kormány ehelyett politikai okokból oltásellenességgel vádolja az oltáspárti ellenzéki erőket.

Közérdekű adatigénylés formájában akarja megismerni a kormányzat által kötött vakcinaszerződések tartalmát az MSZP európai parlamenti képviselője. Ujhelyi István azt mondta: a beszerzések ügyében a gyártókkal nem az Európai Bizottság, hanem közvetlenül a tagállami kormányok szerződtek, vagyis a Fidesz-kabinet pontosan tisztában van azzal, hogy Magyarországon mennyi oltóanyag és mikorra várható.

Az Egyesült Államokban új oltóhelyek létrehozását, valamint a január 20-i beiktatását követő első száz napban 100 millió adag koronavírus elleni védőoltás beadását tervezi a megválasztott elnök. Joe Biden kifejtette: arra utasítja majd a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökséget, hogy egy hónap alatt hozzon létre száz oltóközpontot.

Lemond posztjáról az amerikai egészségügyi miniszter. Alex Azar a Capitolium elleni támadással indokolta döntését. A politikus méltatta a washingtoni kormány járványügyi eredményeit, köztük a koronavírus elleni oltóanyag gyors kifejlesztését, ám úgy vélte: a novemberi elnökválasztást követő tettek és szavak ezeket veszélybe sodorták.

A várható nagy hideg miatt kedd délelőttig elrendelte a hajléktalanok életét védő úgynevezett vörös kód kiadását az emberi erőforrások minisztere. Az intézkedés alapján valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a fedél nélkül élőket, ha az ellátórendszer megtelt. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra kért mindenkit, hogy figyeljen oda veszélyeztetett embertársaira.

Megdőlt a téli hőmérsékleti szezonrekord az országban. A Heves megyei Verpeléten hajnalban mínusz 14,3 fokig hűlt a levegő. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, mert ott mínusz 15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Németországban Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnökét választották a kormányzó Kereszténydemokrata Unió új elnökévé. Az online kongresszuson a merkeli politika folytatását hirdető Armin Laschet kapta a legtöbb szavazatot. Németországban ősszel tartanak szövetségi parlamenti választásokat, amelyeken megválaszthatják a leköszönő kancellár, Angela Merkel utódját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×