eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az éves előirányzat 120 százaléka fölött van az államháztartási hiány - Napinfo

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint erős szemléletváltást tükröz a Nemzeti alaptanterv munkaverziója. Az emberi erőforrások miniszterének bizottsági meghallgatását kezdeményezi az MSZP-Párbeszéd az egészségügy helyzete miatt.

Meghaladta az éves előirányzat 120 százalékát az első nyolc hónapban az önkormányzatok nélkül számolt államháztartási hiány, amelynek összege 1646,2 milliárd forintra emelkedett. Ennél is nagyobb volt a központi költségvetés nyolchavi hiánya, az egyenleget az elkülönített állami pénzalapok és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak többlete javította.

Az Európai Bizottság szerint 14 uniós tagállam, köztük Magyarország esetében fennáll annak a veszélye, hogy nem fogja elérni a 2020-ra kitűzött 50 százalékos újrahasznosítási arányt a háztartási hulladékok esetében. A brüsszeli jelentés alapján Magyarországon kevés intézkedés ösztönzi arra a háztartásokat, hogy részt vegyenek a szelektív hulladékgyűjtésben, emellett nem megfelelőek az ágazat jelentős javulását segítő gazdasági eszközök sem.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint erős szemléletváltást tükröz a Nemzeti alaptanterv munkaverziója. Horváth Péter a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülése után fontosnak nevezte, hogy az első négy év az alapkészségek megerősödéséről és fejlődéséről szóljon az iskolákban. A következő években pedig a minimális közismeret megszerzése mellett tovább kell fejleszteni az alapkészségeket.

Az emberi erőforrások miniszterének bizottsági meghallgatását kezdeményezi az MSZP-Párbeszéd az egészségügy helyzete miatt. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője elmondta: Kásler Miklóstól választ várnak egyebek mellett arra, miért késik a népegészségügyi program és a vastagbélrákszűrő program, illetve és miért mondanak fel a béremelések ellenére továbbra is tömegével az orvosok.

Parlamenti eseti bizottság felállítását kezdeményezi a Demokratikus Koalíció a kilakoltatások ellen. Székely Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: jelenleg 250 ezer olyan hitelről tudnak, amelyet több mint hat hónapja nem fizetnek, vagyis a következő hetekben és hónapokban a lakosságnak több mint egytizede veszítheti el lakását.

Törvényjavaslatot nyújt be a Jobbik a hazugságon kapott sajtótermékek állami támogatásának megvonásáért. Jakab Péter országgyűlési képviselő elmondta: az indítvány lényege, hogy az az orgánum, amelyről egy adott évben legalább három jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy hazudott vagy hazugságot terjesztett, a következő esztendőben ne juthasson állami forráshoz.

Csak hiteles ellenzéki szereplőkkel tud elképzelni együttműködést az önkormányzati választásokon az LMP társelnöke, ugyanakkor úgy véli, hogy az európai parlamenti választáson nincs szükség összefogásra. Keresztes Lóránt az InfoRádió Aréna című műsorában kizárta az együttműködést az MSZP-vel és a DK-val, ugyanakkor hiteles baloldali szereplők támogatását elképzelhetőnek nevezte.

Az autizmussal érintett családokat segítő modellprogram indul. Az Autisták Országos Szövetsége jövő péntekig várja az érintettek és a segíteni akarók jelentkezését. A programra 14 év feletti, autizmussal élő családtagot nevelő családok jelentkezését várják. A segítőknek vállalniuk kell, hogy a család otthonában nyújtanak támogatást az év végéig.

Intézkedéscsomaggal ellentételezné a kedvezményes lakás-áfa kivezetését az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. A szervezet egyebek mellett azt javasolja, hogy terjesszék ki áfa-visszatérítést a kész lakás, lakóingatlan vételére.

Október elsejétől emelkednek a közjegyzői díjak. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke az InfoRádióban elmondta: egyszerűbb esetekben 4500 forinttal kell többet fizetni a jövő hónaptól. Hozzátette: a hiteles másolatért, jognyilatkozat készítéséért vagy a végrendeletért az eddigi díjnak nagyjából a dupláját kérik majd el.

Baktérium okozta a tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán. A Heves Megyei Kormányhivatal közölte: a laboratóriumi vizsgálatok a vezetékes vízben is azonosították a kórokozót.

Október végén nyílik meg a Szépművészeti Múzeum a több mint három évig tartó felújítás után. Baán László főigazgató elmondta: a Liget Budapest projekt keretében végzett rekonstrukció során nem csupán a Román csarnok újult meg, hanem az épület mintegy 40 százaléka.

A brit Uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló népszavazás támogatásáról is voksolnak a brit Munkáspárt éves kongresszusán. A legnagyobb brit ellenzéki erő liverpooli kongresszusán a küldöttek egy olyan kompromisszumos határozati javaslat szavazásra bocsátásáról döntöttek, amely szerint a Brexit ügyében minden lehetőséget nyitva kell hagyni.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×