INFORÁDIÓ 
2019. július 24. szerda
Kincső, Kinga

a nap hírei

sargentini-jelentés

orbán viktor

klímamegállapodás

A miniszterelnök szerint a migrációval szembeni ellenállás jelképévé vált Magyarország - Napinfo

Infostart

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot. Új regionális szolgáltató központot nyitott az amerikai Ford Budapesten.

A miniszterelnök szerint a migrációval szembeni ellenállás jelképévé vált Magyarország. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban a Sargentini-jelentésre utalva egyértelműnek nevezte, hogy az Európai Parlamentben bevándorláspárti többség van, amelynek célja népességcsere. Úgy vélte: az Európai Unió Angela Merkel német kancellár javaslatára el akarja venni a közösség peremállamaitól, így Magyarországtól is a határvédelem jogát.

Hétfőn terjesztik a Parlament elé a Sargentini-jelentésről szóló országgyűlési határozati javaslatot a kormánypártok - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője, a kihelyezett velencei ülés végén. Kocsis Máté frakcióvezető elmondta: a javaslat érvénytelennek minősíti a jelentés elfogadását, és kimondja: Magyarország nem engedi, hogy elvegyék tőle a határőrizet jogát.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot. Manfred Weber a Le Soir című belga lapnak adott interjújában elmondta: azért voksolt igennel, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé. A német politikus külön kiemelte a Közép-európai Egyetem ügyét és a civil szervezeteket érintő törvényeket.

Új regionális szolgáltató központot nyitott az amerikai Ford Budapesten. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a Ford legnagyobb európai adminisztratív központja a jövő év végére a Ford 700 munkatársat foglalkoztat majd Magyarországon, döntően diplomás, nyelveket beszélő fiatal szakembereket.

Stratégiai megállapodást írt alá a kormány a svájci Rehau-Automotive vállalatcsoporttal. Az Újhartyánban felépülő autóalkatrész-gyártó üzem alapkőletételén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: a cég 40 milliárd forintos magyarországi beruházásával csúcstechnológiával állít elő műanyag gépjármű lökhárítókat, és 652 új munkahelyet létesít.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek, szervezetek együttműködését szorgalmazza a kormány. Az innovációs és technológiai miniszter egy sárvári konferencián elmondta, várják a vezető hazai informatikai és elektronikai vállalatok csatlakozását, hogy közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányait és kereteit.

A mezőgazdaság jövője szempontjából nélkülözhetetlennek tartja az agrárminiszter a technológiai korszerűsítést és a gondolkodásmód megváltoztatását. Nagy István egy kalocsai rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy tíz éven belül 40 százalékkal több fehérjére lesz szükség, 2050-re pedig 70 százalékkal több élelmiszerre, miközben 30 százalékkal kevesebb termőföld és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz áll majd rendelkezésre.

A párizsi klíma-megállapodásnál ambiciózusabb vállalásokat sürgetett a Föld éghajlatának védelméért a magyar államfő. Áder János egy San-Franciscó-i konferencián kijelentette: az Egyesült Államok kilépése a párizsi megállapodásból még nem veszélyezteti az ott vállalt célok teljesítését, mivel 18 szövetségi állam látja úgy, hogy tovább kell haladni az úton, sőt növelni kell a vállalást.

Négy új elemmel bővült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke. A listára felkerült a maglódi pünkösdi templomdíszítés, a szegedi papucs készítésének és viselésének élő hagyománya, a magyarországi lipicailó-tenyésztés és a magyar vadászati hagyományok is.

Genovában egyperces csenddel emlékeztek az egy hónappal ezelőtt történt hídomlás 43 áldozatára. Az olasz városban 11 óra 36 perckor megállt az élet, pontosan akkor, amikor augusztus 14-én a Morandi-híd leszakadt. A megemlékezésen nem kívánt részt venni a hídomlás miatt evakuált mintegy 600 ember, hangsúlyozva, hogy földönfutóvá tették őket, és eddig túl kevés segítséget kaptak.

Az amerikai energiaügyi miniszter szerint Washingtonnak bizonyítéka van arra, hogy orosz hackerek hatoltak be az Egyesült Államok energiahálózatába. A Wall Street Journal az orosz állami hírügynökség jelentése alapján írt arról júliusban, hogy a moszkvai vezetéssel kapcsolatban álló orosz hackerek feltörték az amerikai energiaellátás irányítási rendszerének számítógépes hálózatát, és potenciálisan eszközt szerezhettek az szolgáltatás lekapcsolásához.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018