eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A miniszterelnök szerint a migrációval szembeni ellenállás jelképévé vált Magyarország - Napinfo

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot. Új regionális szolgáltató központot nyitott az amerikai Ford Budapesten.

A miniszterelnök szerint a migrációval szembeni ellenállás jelképévé vált Magyarország. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban a Sargentini-jelentésre utalva egyértelműnek nevezte, hogy az Európai Parlamentben bevándorláspárti többség van, amelynek célja népességcsere. Úgy vélte: az Európai Unió Angela Merkel német kancellár javaslatára el akarja venni a közösség peremállamaitól, így Magyarországtól is a határvédelem jogát.

Hétfőn terjesztik a Parlament elé a Sargentini-jelentésről szóló országgyűlési határozati javaslatot a kormánypártok - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője, a kihelyezett velencei ülés végén. Kocsis Máté frakcióvezető elmondta: a javaslat érvénytelennek minősíti a jelentés elfogadását, és kimondja: Magyarország nem engedi, hogy elvegyék tőle a határőrizet jogát.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot. Manfred Weber a Le Soir című belga lapnak adott interjújában elmondta: azért voksolt igennel, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé. A német politikus külön kiemelte a Közép-európai Egyetem ügyét és a civil szervezeteket érintő törvényeket.

Új regionális szolgáltató központot nyitott az amerikai Ford Budapesten. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a Ford legnagyobb európai adminisztratív központja a jövő év végére a Ford 700 munkatársat foglalkoztat majd Magyarországon, döntően diplomás, nyelveket beszélő fiatal szakembereket.

Stratégiai megállapodást írt alá a kormány a svájci Rehau-Automotive vállalatcsoporttal. Az Újhartyánban felépülő autóalkatrész-gyártó üzem alapkőletételén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: a cég 40 milliárd forintos magyarországi beruházásával csúcstechnológiával állít elő műanyag gépjármű lökhárítókat, és 652 új munkahelyet létesít.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek, szervezetek együttműködését szorgalmazza a kormány. Az innovációs és technológiai miniszter egy sárvári konferencián elmondta, várják a vezető hazai informatikai és elektronikai vállalatok csatlakozását, hogy közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányait és kereteit.

A mezőgazdaság jövője szempontjából nélkülözhetetlennek tartja az agrárminiszter a technológiai korszerűsítést és a gondolkodásmód megváltoztatását. Nagy István egy kalocsai rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy tíz éven belül 40 százalékkal több fehérjére lesz szükség, 2050-re pedig 70 százalékkal több élelmiszerre, miközben 30 százalékkal kevesebb termőföld és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz áll majd rendelkezésre.

A párizsi klíma-megállapodásnál ambiciózusabb vállalásokat sürgetett a Föld éghajlatának védelméért a magyar államfő. Áder János egy San-Franciscó-i konferencián kijelentette: az Egyesült Államok kilépése a párizsi megállapodásból még nem veszélyezteti az ott vállalt célok teljesítését, mivel 18 szövetségi állam látja úgy, hogy tovább kell haladni az úton, sőt növelni kell a vállalást.

Négy új elemmel bővült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke. A listára felkerült a maglódi pünkösdi templomdíszítés, a szegedi papucs készítésének és viselésének élő hagyománya, a magyarországi lipicailó-tenyésztés és a magyar vadászati hagyományok is.

Genovában egyperces csenddel emlékeztek az egy hónappal ezelőtt történt hídomlás 43 áldozatára. Az olasz városban 11 óra 36 perckor megállt az élet, pontosan akkor, amikor augusztus 14-én a Morandi-híd leszakadt. A megemlékezésen nem kívánt részt venni a hídomlás miatt evakuált mintegy 600 ember, hangsúlyozva, hogy földönfutóvá tették őket, és eddig túl kevés segítséget kaptak.

Az amerikai energiaügyi miniszter szerint Washingtonnak bizonyítéka van arra, hogy orosz hackerek hatoltak be az Egyesült Államok energiahálózatába. A Wall Street Journal az orosz állami hírügynökség jelentése alapján írt arról júliusban, hogy a moszkvai vezetéssel kapcsolatban álló orosz hackerek feltörték az amerikai energiaellátás irányítási rendszerének számítógépes hálózatát, és potenciálisan eszközt szerezhettek az szolgáltatás lekapcsolásához.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×