eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója köszöntőt mond a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál red carpet show-ján 2024. január 10-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Fekete Péter: ezek az elismerések a magyar cirkuszművészetnek is szólnak

Monte-Carlóban az Európai Cirkusz Szövetség (ECA) újra elnökségi tagjává választotta Fekete Pétert, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatóját.

Január 19. és 28. között rendezik meg a 46. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivált, és ilyenkor tartja éves közgyűlését az ECA is, amely egyhangú döntéssel újította meg Fekete Péter elnökségi tagságát. A Fővárosi Nagycirkusz igazgatója az InfoRádióban elmondta: egy hétig Budapestre figyelt a cirkuszvilág, és a 15. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál sikerének megkoronázása, visszacsengése – a kicsit Magyarországnak, a kicsit a magyar cirkuszművészetnek is szóló – elnökségi tagságának megújítása.

Mint mondta, őt évi 20-25 jelentős nemzetközi konferenciára, illetve fesztiválra, versenyre hívják meg zsűritagnak, ahol láthatja a legfrissebb produkciókat, amelyeket rögtön meg is hívhat Budapestre. Talán ezért is vezető intézménye Európának a magyar, hiszen a Magyarországra érkező világsztárok azután viszik hazánk jó hírnevét.

A magyar kultúra napján átvehette a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést. Az, hogy ennek a napnak a kapcsán a cirkuszművészetről beszélhetünk, az Fekete Péter szerint egy szívet melengető dolog.

„Nem mindenhol van ez így, van, ahol ez egy idejétmúlt szórakoztatási formaként rekedt meg. De Magyarországon az előadóművészekkel, a balettáncosokkal, az operaénekesekkel egy kategóriában ünneplik az artistákat, a cirkuszművészet ott van a legmagasabb szintű művészeti ágak között. Az, hogy a magyar kultúra napján kitüntetést vehetek át, szintén az ágazat sikereként értékelem. Az, hogy Békéscsabán kapom ezt, szívet melengető, hiszen nyolc éven keresztül vezettem a Békéscsabai Jókai Színházat. Ha lelki töltésre vágyom, mindig visszamegyek Szarvasra, Békéscsabára, Békés vármegyébe, hiszen ott fantasztikus emberek élnek, akik megsüvegelnek és ölelő szeretettel fogadnak az utcán, a piacon, a fő téren és a színház előtt" - mondta.

(A nyitóképen: Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója köszöntőt mond a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál red carpet show-ján 2024. január 10-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×