eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Berlin, 2016. február 16.Greta Gerwig amerikai színésznő a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nyitóünnepségén 2018. február 15-én. A filmes seregszemlét idén február 15. és 25. között rendezik. (MTI/EPA/Sascha Steinbach)
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Ilyen sem volt még Cannes történetében

Greta Gerwiget, a Barbie című film rendezőjét, az amerikai filmművészet egyik vezető alakját kérte fel a májusi cannes-i filmfesztivál a nemzetközi zsűri elnökének.

A 40 éves rendezőnő, aki színésznő és forgatókönyvíró is, a svéd Ruben Östlund helyét veszi át a május 14. és 25. között megrendezendő seregszemlén.

Először ül a zsűrielnöki székbe amerikai filmrendezőnő

– hangsúlyozták csütörtökön a szervezők, akik arra is emlékeztettek, hogy 1966 óta nem volt ilyen fiatal elnöke Cannes-nak. Akkor a 31 éves Sophia Loren volt a zsűrielnök.

„Mélységesen szeretem a filmeket” – idézte közleményében az amerikai rendezőnőt a fesztivál. „Szeretem a filmeket készíteni, szeretem őket nézni, szeretek róluk órákat beszélgetni. Mozirajongóként Cannes mindig is a csúcsa volt számomra annak, amit a filmművészet egyetemes nyelve képviselhet” – tette hozzá. A Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Barbie az első helyen áll a Golden Globe-díjakért folytatott versenyben, ahol kilenc kategóriában jelölték. A nyáron bemutatott alkotás eddig több mint 1,44 milliárd dollár bevételt termelt.

A feminista vígjáték előtt Greata Gerwig „az amerikai független filmművészet képviselőjeként” szerzett magának hírnevet – emelte ki a fesztivál. Ő rendezte a Lady Bird (2017) és a Kisasszonyok (2019) című filmeket, és jelenleg Clive Staples Lewis Narnia krónikái című gyerekkönyv-sorozatának filmes adaptációján dolgozik a Netflix számára, valamint több mint húsz filmben színészi szerepet is vállalt.

„Greta Gerwig olyan merészen testesíti meg a világmozi megújulását, hogy egyértelmű volt, hogy ráesett a választásunk”

– mondta a fesztivál elnöke, Iris Knobloch és Thierry Frémaux igazgató. „A hetedik művészeten túl egy olyan korszak képviselőjeként is feltűnik, amely eltörli a határokat és keveri a műfajokat azért, hogy az intelligencia és a humanizmus győzedelmeskedjen” – tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszanak a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Izrael teljes készültségben, Biden váratlanul visszatért Washingtonba

Izrael teljes készültségben, Biden váratlanul visszatért Washingtonba

Izrael szombaton az iráni támadás veszélye miatt lemondta a peszáchi ünnepre tervezett iskolai kirándulásokat és ifjúsági programokat, valamint teljes készültségbe helyezte a fegyveres erőket, több tucat harci repülőgépet állítva hadrendbe - jelentette be Daniel Hagari ellentengernagy a Reuters tudósítása szerint. Eközben Joe Biden amerikai elnök szombaton délután megszakította delaware-i hétvégi programját, hogy Washingtonban konzultáljon nemzetbiztonsági csapatával a Közel-Keleten zajló eseményekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 12. 11:47
×
×
×
×