eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pablo Picasso Guernica című festménye a párizsi Rodin Múzeumban rendezett Picasso – Rodin című kiállítás sajtóbemutatóján 2021. március 11-én. A párizsi Picasso Múzeum és Rodin Múzeum közös kiállítást rendez a két művész alkotásaiból annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt a franciaországi múzeumok bizonytalan ideig zárva vannak.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ismét lehet fényképezni a világ egyik legismertebb festményét

Több mint harminc év után lehet ismét legálisan felvételt készíteni Picasso remekművéről.

A madridi Reina Sofía múzeum látogatói mostantól fotózhatják Picasso híres antimilitarista munkáját, az 1937-ben készült Guernicát, így döntött az intézmény az új igazgatója, Manuel Segade. A spanyol polgárháború borzalmait ábrázoló epikus festmény képrögzítési tilalma már több mint 30 éve volt érvényben – írja az amu.hu.

A freskó méretű, 3,5 méter magas és 7,8 méter széles olajfestmény a párizsi világkiállításon képviselte Spanyolországot, de a második világháború kitörésekor a művész úgy döntött, hogy a festményt a New York-i Modern Művészetek Múzeumában őrizzék, amíg véget nem ér a konfliktus. A mű 1981-ben került vissza Spanyolországba, és a Pradóban volt kiállítva egészen 1992-ig, ekkor vette át a Reina Sofía múzeum – a fényképezési tilalom azóta volt érvényben.

A látogatók szeptembertől már készíthetnek fotókat a Guernicáról, de vaku és stabilizáló, azaz állvány vagy szelfibot nélkül. A változtatástól azt remélik, hogy a tilalom feloldása csökkenti az időt, amit az emberek a festmény előtt töltenek el.

„Szeretném, ha elérnénk a teljes fotózási akadálymentesítést, különösen fontos ez a fiatal közönség esetében, akik képernyőn élik az életüket” – mondta az igazgató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×