eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Forrás: Facebook/A nemzet aranyai - mozifilm

A nemzet aranyai: filmvásznon a vízilabda-történelmet író 22 ember

Már látható a magyar mozikban A nemzet aranyai című film, amely a magyar férfi vízilabda-válogatott három rendkívül sikeres olimpiai ciklusát mutatja be. Az InfoRádió az alkotás folyamatáról és céljairól is kérdezte Zákonyi S. Tamás rendező-producert.

Öt évet foglakozott ezzel a filmmel Zákonyi S. Tamás, sokat járt meccsekre, Csurka Gergely újságíró a csapatról szóló három könyvét sokszor elolvasta, majd alaposan feldolgozta. 200 óra anyagot forgattak le, majd „hatalmas rendszerező munka kezdődött”. Ez utóbbit tartja a legnehezebbnek munkafázisnak.

„Kásás Tamással hat és fél órát beszélgettem kamera előtt, ebből ötórányi anyag biztosan hasznos, és ez csak ő” – érzékeltette a feladat nagyságát és szépségét a rendező-producer. A film két és fél órás lett. Több mint kétszáz ember dolgozott a film stábjában, harminc alvállalkozó céggel működtek együtt.

A fő szempont az volt, hogy a figyelmet végig fenntartsák, ne száraz dokumentumfilmet készítsenek. Igazából nem dokumentumfilmet, hanem filmet akartak csinálni,

egy csapat történetét akarták elmesélni. 22 főszereplő történetét.

„Szét volt szedve az egész időszak momentumokra és karakterekre. Tudtuk azt, hogy Steinmetz Ádámnak Athénnál van nagy jelentősége, tudtuk azt, hogy Varga Zsoltnak 1997-től 2001-ig, tehát ilyen idősíkok voltak egymás mellé huzigálva nevekkel, és eszerint csoportosítottuk a dolgokat” – mutatta be az alkotási folyamatot.

Az olimpiai bajnokokkal való együttműködésben semmilyen nehézséget nem tapasztalt.

„Abban igyekeztünk segíteni őket leginkább, hogy vissza tudjanak menni a múltban, tehát a fiúk ne 45-46 éves fejjel száraz tényeket mondjanak el, amiket egyébként tudunk, hanem inkább vissza tudjanak menni a múltba, hogy felidézzenek momentumokat, sztorizzanak, hogy nevessenek, ha meg kell könnyezni valamit, akkor könnyezzék meg. Ezt mi nem hergeltük, de helyzetbe hoztuk őket” – mondta Zákonyi S. Tamás.

Úgy látja, hogy a csapat teljesítménye példaértékű, és nem csak a sportban.

A zárszó így hangzik: „Kiemelt cél volt megmutatni, hogy bármilyen közegben, bárhol – és engedjük el a sport vagy a vízilabda világát –, ha 20-22 ember egy cél érdekében megfelelő alázattal, rengeteg munkával, nem baj, ha tehetséggel, de leginkább egymáshoz alkalmazkodva, egymásra odafigyelve, egymást szeretve és tisztelve tud valamit csinálni, akkor bármit meg tudunk csinálni együtt.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×