eur:
389.24
usd:
361.93
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
16 February 2022, Berlin: Director and screenwriter Carla Simon with the Golden Bear for Best Film for Alcarras after the Berlinale 2022 awards ceremony on the red carpet at the Berlinale Palast. The 72nd International Film Festival will take place in Berlin from Feb. 10-20, 2022. Photo: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by Jens Kalaene/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Jens Kalaene/picture alliance / Getty Images

Spanyol-olasz film nyerte az Arany Medvét

Carla Simón katalán rendező Alcarras című, spanyol-olasz koprodukcióban készített alkotását tüntették ki a legjobb filmnek járó Arany Medve díjjal a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szerda esti díjkiosztóján.

Carla Simón új filmje ismét a spanyolországi Katalónia tartomány vidéki életét mutatja be, ezúttal egy család drámáján keresztül, amelynek földjét a kisajátítás fenyegeti, mert a barackfák helyére napelemtelepet terveznek a hatóságok.

Carla Simón másodszor szerepel a legrangosabb nemzetközi szemlék közé tartozó Berlinalén, és másodszor szerez díjat; 2017-ben a legjobb elsőfilm 50 ezer euróval járó különdíjával jutalmazták Estiu 1993 (1993 nyara) című munkájáért, amely egy árva kislányról szól.

Az idei Berlinale versenyfilmes mezőnyében a fődíj mellett majdnem minden más díjat is nők nyertek el. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a francia Claire Denis kapta meg Avec amour et acharnement (Szeretettel és elszántsággal) című filmjéért, a mexikói-bolíviai Natalia López Gallardo pedig a zsűri különdíját - ugyancsak egy Ezüst Medvét - kapta meg Robe of gems (Drágaköves palást) című alkotásáért, első nagyjátékfilmjéért.

A legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medvét ugyancsak nő, Meltem Kaptan - egy eddig főleg szórakoztató televíziós műsorok vezetőjeként ismert németországi török művész - nyerte el a Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush (Rabiye Kurnaz George W. Bush ellen) című német versenyfilmben nyújtott alakításért. A legjobb mellékszereplőnek járó díjat a Nana című indonéziai film egyik szereplője, Laura Basuki indonéziai modell és színésznő kapta meg. A legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medve is ebbe a sorba tartozik, a díjjal a német Laila Stielert, a Rabiye Kurnaz George W. Bush ellen forgatókönyvíróját tüntették ki.

Az M. Night Shyamalan vezette nemzetközi zsűri által kiosztott nyolc díjból csak kettőt kaptak férfiak. Hong Szangszu dél-koreai rendezőt a zsűri nagydíjával - egy Ezüst Medvével - jutalmazták a The Novelist's Film (A regényíró filmje) című munkájáért. A valamely alkotói területen - zene, díszlet, vágás, kameramunka - mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvével Rithy Panh kambodzsai-francia rendező többi között gyurmafilmes jelenetekből álló esszéfilmjét, az Everything Will Be Ok-t (Minden rendben lesz) tüntették ki.

A díjkiosztót a koronavírus-járvány miatt a hagyományoktól eltérően nem a szemle utolsó napja előtti estén - egy szombat estén - tartották meg, jóval kevesebb vendéget hívtak meg a rendezvényre, és nem tartottak fogadást utána.

A járvány miatt az egész fesztivált szigorú korlátozásokkal rendezték meg, a vírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás nélkül például nem is lehet bejutni a vetítésekre, amelyeken minden második helyet üresen kell hagyni és FFP-2 minősítésű maszkot kell viselni.

A vasárnapig tartó szemlén valamennyi szekciót együttvéve 69 országból 256 alkotást mutatnak be. Magyar filmet ezúttal nem hívtak meg a fesztiválra.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma a világjárvány előtt rendre félmillió körül volt. Költségvetése általában 25 millió euró (8,8 milliárd forint) körül van, legnagyobb finanszírozója a német szövetségi és a berlini tartományi kormány. A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával, és tavaly Nagy Dénes a Természetes fény című munkájával elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×