eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Magyar Nemzeti Galéria épülete a Budavári Palotában 2020. május 17-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Nagyon érdekes dolgokra derülhet fény szerda este

Híres magyar festők alkotásait ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők a Magyar Nemzeti Galéria szerda estei online tárlatvezetésén.

A szerda esti online tárlatvezetés címe A láthatatlan múzeum. Egyfelől, mert a Nemzeti Galéria egyelőre nem tud látogatókat fogadni, másrészt, mert olyan részleteket mutatnak be a kiállított művekből, amit normál körülmények között az érdeklődők nem láthatnának; mert esetleg túl magasan találhatók, vagy túl közel kellene menni a tárgyhoz, hogy láthatóvá váljanak. Illetve olyan is akad, amely például egy–egy kép hátoldalán található, mégis nagy befolyással bírnak annak értelmezésére – fogalmazott az InfoRádiónak az intézmény főmúzeológusa.

A tárlat vezetője, Bellák Gábor hozzátette, számtalan képet készített az elmúlt évtizedekben, amik nagyon tanulságos részleteket villantanak föl, mint például, hogy mi volt egy kép eredeti címe, vagy hogy milyen gyűjteményből került a múzeum tulajdonába, esetleg, hogy milyen rafinált mód rögzítették a vásznat a vakrámához. Utóbbi kapcsán megjegyezte, bár minden bölcs ember beláthatja, hogy a világ nem velünk kezdődött, mégis zseniális, ahogyan elődeink megoldották a nagyon nagy méretű képeknek a vakrámára való rögzítését. Hiszen egy 3-4 méteres kép önmagában is nagyon nehéz, a festék pedig nagyon igénybe veszi a vásznat, amit nagyon rafináltan kell rögzíteni, hogy ne szakadjon, és persze megőrizze a feszességét. Többek között erről is láthatók majd az esti tárlaton felvételek Benczúr Gyula Vajk megkeresztelése, illetve Csontváry Kosztka Tivadar A taorminai görög színház romjai című alkotásai kapcsán.

A Magyar Nemzeti Galéria online tárlatainak részleteiről a múzeum internetes oldalán lehet tájékozódni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×