INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

fekete györgy

emléktábla

zalaegerszeg

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke beszédet mond a Magyar Művészeti Akadémia új irodaházának átadóünnepségén Budapesten, a VI. kerületi Andrássy úton 2018. augusztus 28-án.

Emléktáblát állítottak Fekete György szülőházánál

Infostart / MTI

A nemzet művésze, a Kossuth- és Munkácsy-díjas belsőépítész Zalaegerszegen született és a város díszpolgára volt.

Születésének 88. évfordulóján emléktáblát avattak Zalaegerszegen Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egykori elnökének szülőháza, a református parókia falán. Balog Zoltán református lelkész, miniszteri biztos felidézte, hogy Fekete György gyermekkorában az egyik első élménye volt a zalaegerszegi református templom építése, ami lelkipásztorként tevékenykedő édesapja fő műve volt. Itt találkozott azzal, mit is jelent "míves anyagokból valami szépet alkotni", megbecsülni a mesteremberek keze munkáját.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia jelenlegi elnöke úgy emlékezett Fekete Györgyre, mint akiben folyamatosan viaskodott egymással a közéleti aktivitás és a művészet. A rendszerváltás után folytatott kultúrpolitikai tevékenysége körül "heves és szenvedélyes konfliktusok" voltak, de "az igazság az ő oldalán állt". Azon ritka mesterek közé tartozik, akik olyankor is tudnak tanácsot adni, amikor nincsenek jelen - fogalmazott az MMA elnöke.

A Farkas Ferenc szobrászművész által alkotott emléktáblánál Fekete György családjának jelenlétében Balaicz Zoltán polgármester helyezett el koszorút, majd Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mondott áldást.

Fekete György (1932-2020) Kossuth-díjas belsőépítész, a nemzet művésze 2011 és 2017 között dolgozott a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként, utána 2020 áprilisában bekövetkezett haláláig a köztestület tiszteletbeli elnöke volt.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018