eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Katolikus.ma

Nagyhét - minden egy helyen, ami egy katolikusnak most fontos lehet

Teljes szertartásszövegek, miseközvetítések helyes követése, rendelkezések, nagyheti családi, gyermek- és időseknek szóló imádságok - a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárától, Tóth Tamástól.

Virágvasárnappal megkezdődött a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Idén a koronavírus-járvány miatt nem tarthatnak nagyheti szertartásokat, de a hívek - ha fizikailag nem is - lélekben és imádságban belekapcsolódhatnak a szentmisékbe - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).

Tóth Tamás, az MKPK titkára az InfoRádióban elmondta, a hagyományos barkaszentelés és a körmenet is elmaradt idén a szertartásokkal együtt, ugyanakkor ez a különleges helyzet alkalom arra is, hogy magunktól megkérdezzük, mi az, ami közelebb visz Istenhez.

A Katolikus.hu portálon olvashatók a katolikus hívek számára érvényes rendelkezések, és innen tölthető le az a heti segédanyag is, ami az egyéni, családi imádságokhoz, szükséges.

A segédanyagban keresztútjavaslatok is vannak, kisgyermekek, családoknak, időseknek, tehát személyre szabták a szerkesztést; az imádságok így a négy fal között is elvégezhetők - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy rengeteg templomból vannak ezen a héten (is) közvetítések az interneten, a tévén és a rádión, a közmédia is közvetít szertartásokat - élőben.

Az Adoremus nevű kiadvány segítségével, amely szintén hozzáférhető a neten, a szertartásszövegeket teljes terjedelmükben elmondhatják a hívek otthonukban, ez is most ingyenesen elérhető a világhálón.

Egyet azonban figyelmbe ajánl a netes, tévés, rádiós közvetítések kapcsán.

"Többnek kell lennie annál, mint amikor csak belenézünk egy-egy műsorba. Készülnünk kell rá, öltözékkel, böjttel, a helyiség berendezésével, a zavaró eszközök mellőzésével, hogy valóban oda tudjunk koncentrálni a lényegre" - fogalmazott Tóth Tamás.

Mint aláhúzta, kénytelenek vagyunk vagyunk átértékelni a dolgokat, észrevenni, hogy mi az, ami igazán fontos.

"Azt hiszem, a nagypénteki keresztútnak és a szent három napnak is ez az igazi mondanivalója. A nagypénteki szomorúság akkor lesz teljes, ha ott van mögötte a húsvétvasárnapi feltámadás fénye, öröme, hogy megtaláltuk, mi a célunk" - nyomatékosította a katolikus pap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×