eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Facebook

Fontos díjat nyert egy magyar fotográfus

Bartha Máté Kontakt című sorozatával – egy másik alkotóval megosztva – kapta meg kategóriája 15 ezer eurós fődíját az Arles-i nemzetközi fotófesztiválon

Az arles-i fotófesztivál Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, ahol a szakma képviselői találkoznak – tájékoztatta az InfoRádiót a díjazott, hozzátéve: az idén volt 50 éves az esemény. Bartha Máté New Discovery Awardot (Új Felfedezés Díj) érdemelte ki, amellyel a feltörekvő alkotókat díjazzák.

A magyar fotográfus Kontakt című anyagával nyerte el az elismerést, mellyel a Robert Capa-nagydíjat is megnyerte 2018-ban. A portrésorozat a Honvédsuli civilszervezetet mutatja be, mely a 10-18 éves gyermekeknek tart katonai témájú nyári táborokat. A művészt a látvány szokatlansága fogta meg a témában: tizenéves gyerekek egyenruhában, fegyverrel a kézben nem hétköznapi jelenet.

„Ez biztos, hogy valamilyen érzelmet kivált az emberből, vagy pozitív vagy negatív érzelmet”

– fogalmazott Bartha Máté.

A fotográfus elárulta: azért döntött a portré műfaja mellett, mert az arcokon és személyeken „sokkal jobban artikulálódnak” azok a kérdések, melyek alapján valaki megítéli a képek hatását. Ez szerinte univerzálisabbá is teszi a sorozatot, mint egy képriport. Mint mondta: a fotókon annak kell tükröződnie, hogy őt mennyire engedték közel magukhoz a szereplők, és ezáltal milyen hiteles tájékoztató az alkotó. A szubjektív véleménye olyan sokrétű, mint ahogy a témát értelmezni lehet, hiszen máshogy állt hozzá, amikor készült a fotózásra és amikor megismerkedett a helyzettel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×