INFORÁDIÓ 
2020. február 27. csütörtök
Edina

radnóti zsuzsa

kortárs magyar dráma-díj

kultúra

A Kossuth-díjjal idén kitüntetett Radnóti Zsuzsa Jászai Mari-díjas dramaturg, szakíró, érdemes művész, Örkény István özvegye budapesti otthonában 2017. április 24-én.

Kortárs magyar dráma-díjat alapított Radnóti Zsuzsa

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda

A Kossuth-díjas dramaturg által kijelölt szakmai kuratórium olyan, nyomtatásban megjelent vagy színpadon bemutatott alkotásokat ismer el, amelyek közéleti tartalmúak, és a minket körülvevő világról beszélnek. Az első díjátadó - Örkény István Tóték című darabjának ősbemutatójához közel - február 26-án, a Rózsavölgyi Szalonban lesz.

Az alapítvány a 21. századi kortárs magyar irodalmi drámák, kollektíven létrehozott előadásszövegek és adaptációs alkotások elismeréséért és elismertetéséért jött létre. A díjazott műveket az elmúlt évben, évadban színpadra került, illetve nyomtatásban megjelent alkotások közül választják ki.

„Én részese lehettem annak a drámaírói nemzedéknek, amely még képes volt arra, hogy nagyobb, akár történelmi távlatokban beszéljen arról, hogy milyen a világ és a társadalom, amelyben élünk.

Mára nagyon megváltozott a helyzet, jóval bonyolultabbak a viszonyok, és egyre ritkább az olyan alkotás, amely bár a mai közéletről, mindennapokról szól, mégis nagy távlatokban gondolkodik." - mondta az InfoRádiónak Radnóti Zsuzsa.

A dramaturg már a Kossuth-díj átvételekor bejelentette, hogy az elismeréssel járó juttatásból alapítványt hoz létre, amely kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjaz.

„Olyan alkotásokat keresünk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek; tehát

történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek, vagy olyanok, amelyek kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében"

- fogalmazott a díjról szóló összegzésében Radnóti Zsuzsa.

A díjról kuratórium dönt, amelynek elnöke az alapító. A kuratórium további tagjai: Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író, Nánay István színikritikus.

A díjat minden év február 24-én Örkény István drámája, a Tóték ősbemutatójának napja közelében adják át. Idén február 26-án lesz az ünnepség a Rózsavölgyi Szalonban.

Nyitókép: MTI Fotó: Czimbal Gyula
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018