eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Hobo (Földes László) Kossuth-díjas előadóművész, blues- és rockénekes, dalszerző, a Hobo Blues Band alapító tagja és énekese a budapesti Nemzeti Színháznál, miután interjút adott a Magyar Távirati Iroda (MTI) riporterének 2018. április 4-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Látnokok, költők, csavargók - Hobo a Müpában

Látnokok, költők, csavargók címmel készített zenés-verses estet a Költészet napjára Hobo. Shakespeare, Csokonai, József Attila, Pilinszky, Viszockij - az alkotók válogatott versei, szövegei mind a szabadság témáját járják körül.

Kedd este Látnokok, költők, csavargók címmel ad műsort Földes László Hobo a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ahol a Dylan Zenekar mellett Szirtes Edina Mókus és Tátrai Tibor, a Hobo Blues Band egykori gitárosa is színpadra lép. A műsor a szabadságról szól, a keretet József Attila szabadprózája, a Tanítások adja, és Villon, Shakespeare, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi, Ady, József Attila, Faludy, Pilinszky, Ginsberg, Morrison, Viszockij, Tom Waits és Bob Dylan műveit köti össze.

Az esten a legújabb, "Lassú vonat" című Bob Dylan-anyagot is megismerheti a közönség.

Bár zenei pályafutása ötven évvel ezelőtt egy Bob Dylan-dalszövegfordítás hatására indult, Hobo mégis csak most készített először lemezt az amerikai művész számaiból. A Dylan Zenekarral idén dupla lemez megjelentetését tervezi Hé, magyar Joe! címmel, amely magyar környezetbe helyezi a bluesklasszikusból ismert hírhedt fickó történetét, aki megölte a feleségét. Az anyag monodramatikus előadás formájában lesz látható a Nemzeti Színházban.

A szabadság vezérfonalán

Az InfoRádiónak az est kapcsán azt mondta, hogy a műsor vezérfonala a szabadság lesz. De nem a politikai, vagy társadalmi értelemben vett szabadság, hanem mindenféle másfajta művészi, vagy emberi szabadság. Lehet ez akár egy férfi-női kapcsolatban rejlő szabadság, tehát a szabadságról egy többféle irányba létező mozaikszerű képet szeretnének adni.

Hobo mindig ügyelt arra, hogy ne válassza el a verseket a zenétől. De hogy szervesül a kettő? Szerinte a tematika ad lehetőséget arra, hogy "guruljon az egész". Földes László a koncertek mellett előadói esteket is tart, és ezek tele vannak olyan szövegekkel, versekkel, amelyekhez nincs zene.

"Egyetlen dolgot nem szabad csinálni, megtörni a dolgot azzal, hogy az ember bemondja a versek címeit.

Itt a Müpában van lehetőségünk arra, hogy a szerzőket egy kivetítőn föltüntessük, hiszen sok olyan vers is van, amit nem nagyon ismernek, akár Csokonaitól, Gingsbergtől, vagy Villontól"- közölte.

"A koncerteken nem jelentettem be fennkölt ábrázattal, hogy most egy vers következik, és mindenki csinálja össze magát a megtiszteltetéstől. A bluesok és a versek összefolytak, így a közönség egy része azt hitte, én írtam ezeket a dolgokat, majd miután megtudták az igazságot, több könyvtárból kilopták a József Attila- vagy Ginsberg-könyveket" - írja saját oldalán Hobo.

Hobo szerint sem a koncertjei, sem az előadóestjei nem szájbarágósak, didaktikus felépítésűek, hanem önmagukért beszél a súly, amit hordoz a szöveg, vagy a zene, vagy esetleg a kettő együtt.

"Ezek olyan korszakos jelentőségű zseniális művészek a maguk területén, akár a költészetben, akár a rockzenében, hogy ezek a dolgok önmagukban, egymástól függetlenül is megállják a helyüket"

- tette hozzá. Jól kiegészítik egymást, hiszen a témájuk egymásba kapcsolódik, és ez nem olyan nehéz, hiszen ez egy folyamat, ami érinti tulajdonképpen az egész emberi életet - vélte Hobo.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×