INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Prőhle Gergely ugyanazokat a kérdéseket kapja, mint 35 éve

Infostart / InfoRádió
35 éve alakult a Studium Dixieland Band; a 1983-ban Ki mit tud-ot nyert együttes egy koncerttel ünnepli az évfordulót a Szent Imre Gimnáziumban.

Egy szalagavatós koncertre alakult 35 évvel ezelőtt a Studium Dixieland Band az akkori József Attila Gimnázium tanulóiból. A zongoristaként játszó Prőhle Gergely azt mondja: egy hirdetés láttán jött az ötlet, hogy érdemes lenne benevezni a Ki mit tud?-ra.

„Találtam az újságban egy hirdetést, ami a Ki mit tud? kiírásáról szólt, az is oda volt írva, hogy kubai utat lehet nyerni. Olyan volt, mint a Csinibaba című filmben lévő történet. Elindultunk, lépcsőről lépcsőre lépegettünk, majd megnyertük. A döntő pont az érettségi bankett napjára esett, el lehet képzelni, milyen vidám estére sikeredett.”

A Ki mit tud győzelem egészen Kubáig repítette az együttest, amely különböző felállásokban a '90-es évek közepéig működött. Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója azt mondja: Rókusfalvy Pál és ő mindig is hobbiként tekintettek a zenekarra, azonban társaik között sok profi zenész akadt, így az egyeztetési nehézségek végül egyre komolyabb ellentétekhez vezettek. Viszont azóta is rendszeresen összejönnek egy-egy koncert erejéig.

„Bátran mondhatjuk magunkról, hogy rendszeresen koncertezünk, pontosan ötévente. Jó találkozni azokkal, akikkel ennyi időt töltöttünk együtt életünk egy bizonyos szakaszában. Anekdoták és vicces történetek sokasága kerül ilyenkor elő, de maga az együtt zenélés mindig óriási öröm.”

A péntek esti koncerten fellép Falusi Mariann – akivel együtt nyerték meg a Ki mit tud?-ot és még évekig muzsikáltak közösen, de megidézik például Juhász Előd Zenebutik című műsorát is, amelyben 35 éve többször megfordultak az együttes tagjai – tette hozzá Prőhle Gergely.

„Azt kértük tőle, hogy tegye föl ugyanazokat a kérdéseket, amelyeket 35 évvel korábban már föltett.”

A koncert péntek este hét órakor lesz a korábban József Attila, ma Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. A belépés ingyenes, a Szent Egyed közösség karácsonyi Szegények ebédjére adományokat elfogadnak.

Az 5 évvel ezelőtti koncertről itt láthatók fényképek.


A címlapról ajánljuk