eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Közép-Európa legizgalmasabb múzeumává alakul az Iparművészeti

25 milliárd forintból felújítják és kibővítik az Iparművészeti Múzeumot - mondta Cselovszki Zoltán, az intézmény főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

A világ második legjelentősebb, 400 ezer tételből álló iparművészeti gyűjteményének otthont adó múzeumot az 1896-os átadása óta egyszer sem újították fel, pedig az épület 1945-ben és 1956-ban is megrongálódott - mondta Cselovszki Zoltán, az intézmény főigazgatója.

„Közép-Európa legizgalmasabb múzeuma szeretnénk lenni. Ez le van bontva szakmai programokra, de még rettentő kemény munka áll előttünk.”

A felújítás 2019-ig tart, a múzeum 2020-ban nyílik meg, de két másik helyen addig is rendeznek kiállításokat - tájékoztatott az intézményvezető.

„Csak az Üllői úti épület zár be, az intézmény nem. A Ráth György-villában és a Tétényi-kastélyban múzeumként fogunk működni. Érzékelni fogják a látogatók, hogy egy kicsit sűrűbben leszünk, mert amit ki tudunk állítani, azt nem kell raktározni. Meg fogjuk pályáztatni, hogy hova tudunk menni ideiglenes raktár-, restaurátorbázis és irodaként. Nemcsak a műtárgyak fognak költözni, hanem velük együtt az adott gyűjteményhez tartozó muzeológus, restaurátor és teljes szakmai háttér is, ugyanis a kölcsönzés, a 2020-as nyitás utáni kiállítások tervezése, a tudományos munka, a könyv- és adattár működni fog addig is, amíg az Üllői úti épület zárva van.”

A múzeum egy új, modern részleggel bővül, ami a kortárs formatervezés, a design alkotásainak is otthont ad majd, de a kormány kérésének megfelelően azon a részen is helyreállítják a homlokzat eredeti állapotát - tette hozzá Cselovszki Zoltán.

„A Hőgyes utcai szárny, ahol a kicsi foghíj van, menti meg az intézményt. Ez az az új szárny, ahova a XXI. századi múzeumtechnológiát be tudjuk építeni. A kormány azt kérte, hogy itt az eredeti, Lechner-féle tervnek a homlokzatát használjuk föl.”

Az Iparművészeti Múzeum 400 ezres gyűjteményből most ezer látható a kiállításon; a felújítás után ez a szám 60 ezerre nő - ígérte Cselovszki Zoltán főigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×