eur:
385.94
usd:
355.39
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Kezdődik a Göcseji Dombérozó

A göcseji falvak kulturális, néprajzi értékeit, népművészetét, gasztronómiáját, a tájegység természeti szépségét mutatják be a pénteken kezdődő, Göcseji Dombérozó elnevezésű háromnapos programsorozaton.

A Göcseji Civil Társaság a hagyományteremtő kezdeményezéssel a göcseji - a "szegek" vidékeként is emlegetett - településeken élőket szeretné összefogni - mondta el Magai Ágota, a tavaly alapított társaság tagja.

Az első Göcseji Dombérozón két település - Milejszeg és Becsvölgye - mutatkozik be. A programsorozat nyitányaként pénteken Milejszegen a Pajtagelériában Págyi Zsóka képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás. A közönség találkozhat Szakál Istvánnal, a Göcseji tájszótár című kötet szerzőjével, a milejszegi amatőr színtársulat pedig meglepetéssekkel tűzdelt produkcióval szórakoztatja a közönséget.

Becsvölgyén a Kislengyel Malom Kulcsosházban a húsz főből álló gyermekcsoport a színjátszó és képzőművészeti tábor záró előadását mutatja be. Weöres Sándor Holdbeli csónakos című művének színpadi változatához Tóth József festőművész készített díszletet, a tábor művészeti vezetője Börcsök Enikő.

Szombaton Becsvölgyén, a faluház előtti téren helyi termékek vásárával, hagyományőrző együttesek fellépésével kezdetét veszi a Göcseji Hacacáré című népművészeti forgatag.

Vasárnap a vidék legszebb tájait barangolhatják be az érdeklődők: Becsvölgyéről, a faluháztól gyalogos, kerékpáros és motorosok túrákat indítanak.

Milejszegen a Zsuppán-kertbe várják a vendégeket: lesz kézműves vásár, Kovács Gyula erdész a göcseji értékvédelemről tart előadást, Kárpáti János pedig göcseji adomákat idéz fel. A kicsiknek Navratil Andrea énekel és mesél, és a gyermekeknek szól Kárász Eszter színművész és Eszterlánc Együttes interaktív mese koncertje.

Becsvölgyén a református templomban orgonakoncertre várják az érdeklődőket, a faluház környékén a TMK ROCK Band, majd Oláh Ibolya ad koncertet - sorolta a programokat Magai Ágota.

Szólt arról is, hogy a vendégeket gazdag göcseji ételekkel is várják: pénteken babgulyás fő a kondérokban, szombaton göcseji babos káposzta és vadpörkölt lesz a menü, de a gasztronómiai kínálatban göcseji répaleves és birkapörkölt is szerepel.

A Göcsej a Zala, a Válicka és a Kerka folyó közti rendkívül tagolt, gazdag növénytakarójú tájegység. A csaknem 650 négyzetkilométer kiterjedésű terület mintegy 70 települést foglal magába.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Nem a gépek veszik el a munkánkat, hanem akik jól használják azokat

Nem a gépek veszik el a munkánkat, hanem akik jól használják azokat

Több felmérés is azt mutatja, hogy a vállalatok nagy részének már van tapasztalata a generatív AI megoldásokkal, amitől hatékonyságnövelést és költségcsökkentést várnak, de a válaszokból az is kiderül, hogy a legtöbben nem tudják, hogy milyen úton induljanak el, hogyan építsék azt be a szervezet mindennapi működésébe. Kovács Gyula, az AI-szolgáltatásokat nyújtó Neuron Solutions ügyvezetője szerint fontos, hogy a munkavállalók megértsék: az AI nem a munkájukat veszélyezteti, a „fenyegetés” inkább abban áll, hogy olyan emberek veszik el a munkájukat, akik jobban használják a gépeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×