eur:
394.67
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Világszínvonalú lovasközpont épül a Hortobágyon

Világszínvonalú lovasközpontot építenek Hortobágy-Mátán, a tervezés előkészítése már megkezdődött - jelentette be a földművelésügyi miniszter az 50. Hortobágyi Lovasnapok ünnepélyes megnyitóján.

Fazekas Sándor jelezte: a minisztérium a Hortobágyi Nemzeti Parkkal (HNP) és a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-vel közösen dolgozik a jelenlegi lovasközpont fejlesztésén annak érdekében, hogy a beruházással Hortobágy-Máta világhírű lovasközponttá tudjon válni.

A mátai lovaspályán, ahol több mint száz ló, lovas és fogat sorakozott fel, a miniszter egyebek mellett arról beszélt, hogy a Hortobágyon a magyar érték ölt testet, a nomád pusztai tartás jelképe, amit szerte a világon jobban ismernek, mint Magyarországon.

Fazekas Sándor méltatta az 1100 éves magyar lovashagyományokat őrző félszázados Hortobágyi Lovasnapokat, amely nélkül a magyar lovasélet szegényebb, hiányosabb lenne.

Fontosnak nevezte, hogy megbecsüljük azt az örökséget, ami már a világörökség része is, amely ízig-vérig magyar és egy szóban kifejezhető: Hortobágy.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere köszöntőjében emlékeztetett rá: a puszta a város egykori birtokaként megélhetést biztosított a debreceni cíviseknek. Debrecen ma is elkötelezett Hortobágy turisztikai vonzerejének növelése iránt - fűzte hozzá.

Hortobágynak megkerülhetetlen szerepe van az értékőrzésben, mind az állattartás hagyományai, mind a népszokások, mind a pusztai gasztronómia területén - fűzte hozzá a polgármester.

Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője rámutatott: többes ünnnep is van az idén a Hortobágyon. Azon túl, hogy 50 éves a lovasnapok programsorozata, 100 éves a híres debreceni ötösfogat hintója és 200 éve kezdődött meg a nóniusz ló tenyésztése.

Fazekas Sándor, Papp László, valamint Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Kovács Zita, a HNP igazgatója az öt ló húzta 100 éves debreceni hintón gördült be a megnyitó helyszínére, a mátai lovaspályára.

Az 50. Hortobágyi Lovasnapok vasárnap estig tartó programjában többek között díjugratás, hortobágyi csikósok versenye, hagyományőrzők bemutatója, fogathajtó verseny, lovastusa szerepelnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×