eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Így szórtak idén az Oscar-díjak

A társadalmi kérdéseket leginkább felkaroló gálák egyikeként vonulhat be az Oscar-történelembe a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 88. Oscar-díjátadó gála, amelynek győztesei egyebek között az előítéletek, a nemi diszkrimináció, a szexuális erőszak és a környezet pusztítása ellen emelték fel a szavukat a színpadon és a kulisszák mögött egyaránt.

A legjobb filmnek járó elismerést elnyert Spotlight - Egy nyomozás részletei című újságíródráma producere, Michael Sugar az este folyamán reményét fejezte ki azért, hogy a katolikus papok gyermekmolesztálási ügyeinek feltárásával foglalkozó alkotás hatására az áldozatok hangja eljut egészen a Vatikánig.

A trófea hatalmas győzelmet jelent a film észak-amerikai forgalmazója, az Open Road Films számára, amely két mozilánc, a Regal Entertainment Group és az AMC Entertainment közös vállalkozásaként jött létre 2011-ben azzal a céllal, hogy kis költségvetésű filmeket támogasson. A Spotlight nagyjából 20 millió dollárból (5,7 milliárd forint) készült, és november eleji bemutatója óta 61,8 millió dollár értékben váltottak rá jegyet világszerte.

A visszatérő című túlélődrámában nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazott Leonardo DiCaprio beszédében a klímaváltozás kezelésének szükségességét hangsúlyozta, míg a film rendezőjeként ugyancsak Oscarral jutalmazott Alejandro González Inárritu az előítéletek ellen emelte fel a hangját.

Joe Biden amerikai alelnök az egyetemi kampuszokban előforduló szexuális erőszak elleni hatékonyabb fellépést sürgette beszédében.

Az idei rendezvényt beárnyékoló Oscar-botrány - amely azért robbant ki, mert az amerikai filmakadémia zsinórban második éve csak fehér bőrű művészeket jelölt színészi kategóriákban - a házigazda Chris Rock jóvoltából szinte végig napirenden volt az este folyamán.

Brie Larson, aki a legjobb női főszereplőnek járó díjat vehette át A szoba című drámában nyújtott megrázó alakításáért, a kulisszák mögött elmondta, hogy évekbe telt, mire megtanult kiállni magáért a szereplőválogatásokon: rendszerint jól szerepelt, ám nem egyszer azt kérték tőle, hogy legközelebb miniszoknyában és magas sarkúban érkezzen.

"Egy évvel ezelőtt még próbáltam kitalálni, ki is vagyok valójában" - mondta az amerikai színésznő.

"Nagyjából egy évig készültem a filmre, majd megcsináltam, és az az ember, akivé a munkálatok végére váltam, már fényévekre volt attól a valakitől, aki az elején voltam. Most itt állok és teljesen önmagam vagyok. Nagyon erősnek érzem magam és boldog vagyok, hogy a kezemben tarthatom ezt az aranyos fickót" - tette hozzá az alakításáért korábban Golden Globe- és BAFTA-díjjal is kitüntetett 26 éves Larson, aki a legjobb női mellékszereplők mezőnyében diadalmaskodó 27 éves svéd Alicia Vikanderrel (A dán lány) együtt az est legfiatalabb győztesei közé tartozott a színészi kategóriákban.

A Kémek hídja című hidegháborús filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplőnek választott Mark Rylance "korunk egyik legnagyszerűbb történetmesélőjének" nevezte Steven Spielberget, akivel - elmondása szerint - megtiszteltetés volt együtt dolgozni. A brit színész neve ismeretlenül csenghet az amerikai moziközönség számára, ám Rylance az Egyesült Államok és Nagy-Britannia színpadjain is hatalmas népszerűségnek örvend, amit három Tony- és két Olivier-díja is alátámaszt.

A kulisszák mögött Rylance elmondta, egyszer már majdnem dolgozott együtt Spielberggel. A rendező kiválasztotta őt az 1987-es A Nap birodalma című filmjéhez, ám a színész végül visszalépett egy régóta vágyott színházi lehetőség miatt.

Az az évad végül "nem sikerült fényesen, de már az első napon megismerkedtem a feleségemmel, és most együtt dolgozhattam Stevennel, szóval végül minden jól alakult" - jegyezte meg Rylance, aki a jövőben még többet szeretne szerepelni a filmvásznon.

Az idei gála újítása volt, hogy a győztesek 45 másodperces beszédének tehermentesítése érdekében a nézők a televízió képernyő alján futó feliratcsíkban olvashatták el, hogy a nyertes kinek szeretne köszönetet mondani. A díjazottak egy része ettől függetlenül végighadarta családtagjai, kollégái nevét, mások a feliratcsíkban adták áldásukat a család régóta vágyott házi kedvencének megvásárlására (Pete Docter, Agymanók), megint mások a chilei kormánynak is köszönetet mondtak a közreműködésért (Gabriel Osorio és Pato Escala, Bear Story).

Az est legemlékezetesebb pillanatainak sorába tartozik, amikor sütit áruló cserkészlányok árasztották el a hollywoodi Dolby Színház nézőterét, több mint 65 ezer dollárt (18,5 millió forint) összegyűjtve jótékony célokra.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×