eur:
394.34
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ismerkedjen vörös macskamedvével! - Kezdődik a Mackófesztivál

Szombaton kezdődött a Mackófesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Hanga Zoltán szóvivő az InfoRádióban elmondta: az utolsó napon, kedden dől el, milyen hosszú lesz a tél, meglátja-e a két kamcsatkai medve, Romolusz és Tibor az árnyékát. A fesztiválra 14 éves kor alatt ingyenes a belépés.

"Az állatkertben többféle medvével lehet találkozni, a klasszikus nagytestű, bundás medvéket a kamcsatkai medvék képviselik, amelyek az egykor Magyarországon is élt barna medve egyik, Ázsia túl felén őshonos alfajai. Vannak olyan kisebb testű, de a medvék rokonsági körébe tartozó állatok, amelyeknek a nevében szintén szerepel a medve szó, ilyen például az ormányos medve, a mosómedve, illetve a vörös macskamedve, aminek a másik neve kispanda. Van olyan jószág is, ami csak nevében medve, de a rokonság szempontjából nem áll közel a medvékhez, ilyen a koala, amit sokáig erszényes medvének is hívtak" - ismertette a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

"A Mackófesztivál ideje alatt ezekhez az állatokhoz kapcsolódó programjaink is lesznek, a Varázshegyben, a Nagy Szikla belsejében meg lehet ismerkedni ezekkel a jószágokkal. Látványetetéseket is szervezünk, lesznek kézműves jellegű foglalkozások, például mackópofi-festés. A 14 éven aluli, a főbejárathoz brummogva érkező gyerekek díjmentesen mehetnek be a fesztiválra. Sok gyerek ilyenkor be is szokott öltözni, de legalábbis az egyébként is divatos macifüles sapkában jönnek" - tette hozzá Hanga Zoltán.

A hagyomány szerint február 2-án Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, ha a barlangjából kijövő medve meglátja az árnyékát, vagyis jó idő van, süt a nap, akkor visszamegy és alszik tovább, mert még sokáig tart a tél. Ha borús az idő és nem látja meg az árnyékát, akkor már közel a tavasz. "Minden évben ilyenkor medveárnyék-észlelést tartunk a kamcsatkai medvék kifutójánál, ahova minden érdeklődőt várunk délelőtt 11 órakor, amikor megnézzük, hogy az előcammogó Romolusz és Tibor meglátja-e az árnyékát" - fűzte hozzá a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×