INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Orbán Viktor: Nemeskürty István szellemi alapot adott egy széleskörű összefogáshoz

InfoRádió / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarországnak ma nem lenne olyan politikai kultúrája, parlamentje és kormánya, amelynek többségét a polgári, nemzeti és keresztény erők adják, ha Nemeskürty István nem tett volna meg mindent ezért.

A kormányfő pénteken Kaposváron, a Modern városok programról szóló megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón, a csütörtök este életének 91. évében elhunyt Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas írót, irodalomtörténészt méltatva úgy fogalmazott: Nemeskürty István "rendíthetetlen katona volt, tanár és tudós egyszerre".

"Õ volt az, aki még talán 1995-ben vagy talán inkább 1996-ban tető alá hozta azt a megállapodást a katolikus egyház és az akkori ellenzéki erők, közöttük, a mi polgári szövetségünk, a Fidesz között is, amely megnyitotta az utat egy ilyen széles összefogás előtt" - tette hozzá.

Orbán Viktor kitért arra, hogy a '90-es évek közepét megelőzően ilyen széles összefogás "nem jött létre, nem jöhetett létre, mert nem voltak meg a szellemi alapjai, és nem volt meg hozzá az emberi fedezet".

"Ezt adta nekünk a tanár úr, a szellemi alapokat is, meg az emberi fedezetet is, ezért ülhetünk ma itt, és ezért beszélhetünk ma Kaposvár város polgári fejlődéséről" - hangsúlyozta.

Nemeskürty István nagyszerű hazafi volt - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: "megrendülésünket csak az enyhíti valamelyest, hogy 91 évet élt, és elmondhatjuk, hogy teljes életet tudhatott maga mögött".

A címlapról ajánljuk