eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Nobel-díj - Keményen büntethetik a kikotyogást

Kieshet az irodalmi Nobel-díjra jelöltek közül az az író, akinek a jelölője nyilvánosságra hozza a nevét - figyelmeztetett csütörtökön a svéd zsűri elnöke, Peter Englund, aki elmondta, hogy a 2015-ös díjra 198 írót jelöltek.

"Vannak olyan jelölésre jogosult személyek, akik szívesen kikürtölik, kire esett a választásuk" - írta blogjában a Svéd Akadémia örökös titkára. "Márpedig ez ellentétes a szabályokkal. Lehetőségünk van törölni az adott jelölést és nem lehetetlen, hogy ez megtörténik a most vagy a jövőben jelölt személyekkel" - tette hozzá Peter Englund.

Englund közölte, hogy az októberben odaítélendő 2015. évi díjra 198 író jelölését fogadták el, közöttük 36-ot most első ízben jelöltek a rangos kitüntetésre. Hatvanegy jelölést viszont elutasítottak.

A zsűri elnöke szerint nyilvánvaló üzleti érdekek fűződhetnek az elfogadott jelöltek nevének közzétételéhez. "Időnként elfog a kétség, hogy valóban csak annyi-e a cél, hogy örökre hozzáragasszák az író nevéhez a Nobel-díjra jelölt jelzőt?" - mondta.

Mint minden évben, a zsűri idén is áprilisban készül összeállítani egy 20-25 nevet tartalmazó listát, amelyet májusban öt névre csökkent.

A 2014. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia Patrick Modiano francia írónak ítélte oda. A testület indoklása szerint a 69 éves írót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait.

Irodalmi Nobel-díjra a korábbi évek díjazottjai, a Svéd Akadémia tagjai, valamint más országok akadémikusai, a világ irodalom és nyelvészet szakos egyetemi tanárai, valamint az országukban referenciának számító írószövetségek elnökei nyújthatnak be jelölést.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×