eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"A művészetek templomává vált" a Pesti Vigadó

Egész napos konferenciával emlékezett meg a Pesti Vigadó megnyitásának 150. évfordulójáról a Magyar Művészeti Akadémia. Az esemény megnyitóján beszédet mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Fekete György, az MMA elnöke is.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében felidézte a Pesti Vigadó tavaly március 15-i megnyitóját. 

Elmondta: amikor az egy évtizedig tartó felújítás befejezéséhez közelítve a Magyar Művészeti Akadémia reprezentatív székhelyévé tették az épületet, az olyan helyreállítást eredményezett, ami méltó az Akadémiához, és azokhoz az elődökhöz, akik a Vigadót megépítették.
"Itt valóban pezsgő élet folyik, itt valóban szakmai munka folyik, ugyanakkor a művészeteknek valóban templomává lett ebben az egy évben is a Pesti Vigadó" - fogalmazott a miniszter.

Balog Zoltán felidézte Kossuth Lajosnak a Pesti Vigadó helyén korábban állt táncteremben, a Redoute-ban 1848-ban pénzügyminiszterként a fegyveres felkelésre buzdító híres beszédét, amiért egy évvel később a Budát visszafoglaló Hentzi tábornok az épületet szétlövette.
"Számunkra nagy történelmi tanulság, hogy sokszor a vesztes szabadságharcainkból a nemzet számára bizony mégiscsak több előny és gazdagodás származik, így lehetővé tette ennek az épületnek a felépítését is. Minél jobban érezzük magunkénak a Vigadót és azt a szellemiséget, amely megújította a magyar nemzetet, hogy magunkban el tudjuk mormolni azt, amit Kossuth Lajos itt mondott: hogy 'Magyarországon a poklok kapui sem fognak diadalt venni'" - mondta Balog László.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere a Pesti Vigadó és a helyén egykor állt Redoute történetét idézte fel, ahol egyebek közt az 1848-as forradalom idején az Országos Honvédelmi Bizottmány is ülésezett, és ahol 1873-ban Pest, Buda, Óbuda - valamint a Margitsziget - egyesítésével Budapest is megszületett. 
"A XIX. és a XX. század remek építészei, a nemzetközi hírnévre szert tett magyar művészek előtti tisztelgés mellett a kormány, a Magyar Művészeti Akadémia, mint az épület gazdája és a Fővárosi Önkormányzat sikeres együttműködését is ünnepelhetjük a Vigadó első megnyitásának 150. évfordulója alkalmából" - mondta Tarlós István. 
A főpolgármester emellett az intézmény kulturális jelentőségét kiemelve felsorolt több emlékezetes eseményt, mint Jókai Mór 50 éves írói jubileumának ünnepségét, és egyebek mellett Brahms, Debussy, Bartók és Kodály koncertjeit.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a konferencia megnyitójában arról beszélt, hogy a Pesti Vigadó épülete a magyar építészetben rendkívüli módon tart tükröt a magyar történelemnek, amit a konferencia előadásai is bemutatnak.
"Ez egy olyan kórkép, ami megint messze túlnő a 150 éves Vigadón és olyan tényeket, elemzéseket tartalmaz, amelyek hosszabb időre a magyar műemlékvédelem vagy a működtető intézmények törődése szempontjából sem jelentéktelenek" - jelezte.

A Pesti Vigadóban egész napon át tartó konferencia a történeti áttekintés mellett foglalkozik Budapest kulturális arculatával és turisztikai adottságaival, a Liget Budapest projekt hatásával a kulturális közösségi terekre és a Vigadóban rejlő további lehetőségekkel.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×