eur:
389.39
usd:
363.17
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nagyszabású Gauguin-kiállítás nyílt Svájcban

Paul Gauguin (1848-1903) mintegy 50 festményét és szobrát mutatja be a Beyeler Alapítvány a svájci Riehenben.

A vasárnap megnyílt kiállítás középpontjában a francia késő impresszionista festő Tahitin készített művei állnak - közölte a múzeum. A tárlathoz 13 ország adott kölcsön tulajdonában lévő alkotásokat.

A június 28-ig nyitva tartó kiállításon látható a világ legdrágább műalkotása, a Nafea faa ipoipo? című festmény is, amelyet sokáig a Bázeli Művészeti Múzeumnak kölcsönzött tulajdonosa, és amelyet nemrég adtak el rekordot jelentő 300 millió dollárért (81 milliárd forint). A Gauguin által 1892-ben Tahitin festett kép két bennszülött nőt ábrázol, címének jelentése: "Mikor házasodsz meg?". A nemzetközi sajtó úgy tudja, hogy a remekmű Katarba kerül.

A rieheni kiállításon bemutatott képeken többnyire idilli tájak, érzéki női alakok és állatfigurák láthatóak. "Új kép- és színkoncepciójával Gauguin igazi forradalmár volt. Első nem modern művészként érdeklődött a nem európai művészetek iránt" - fejtette ki Raphael Bouvier kurátor, aki elmondta azt is: nagyon ritkák a Gauguin alkotásaiból összeállított nagy kiállítások.

A rieheni intézmény hat éven át dolgozott azon, hogy megkapja a világ különböző múzeumainak gyűjteményeiben lévő Gauguin-alkotásokat. A festmények és szobrok értéke összesen több mint kétmilliárd euró.

A Nafea faa ipoipo? című képet a tervek szerint Riehen után Madridban és Washingtonban is bemutatják. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy ezt követően látható lesz-e a nyilvánosság előtt.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×