eur:
389.7
usd:
362.04
bux:
68474.07
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Itt vannak az újabb nevek az idei jubileumi Szigetre

Napjaink brit könnyűzenéjének több fontos képviselője, a Hurts, a Placebo, a Horrors és a Subways is fellép az idei 20. Sziget fesztiválon, amelyet augusztus 6. és 13. között rendeznek meg.

"A 20. Sziget kapcsán is arra törekszünk, hogy méltók legyünk az Európa legjobb nagyfesztiválja címre, és a kereteinkhez képest olyan zenekarokat hívjunk el, amelyeknek 2012-ben ott kell lenniük egy aktuális nemzetközi fesztiválon" - fogalmazott Gerendai Károly, a Sziget főszervezője a szervezők által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

A brit elektropop egyik legnépszerűbb formációja, a Hurts tavaly nagy sikerrel mutatkozott be a Sziget közönségének. A csapat 2011-ben az A38-WAN2 színpadon játszott, idén viszont már a nagyszínpadon kap helyet. A Theo Hutchcraft énekes és Adam Anderson szintetizátoros által alkotott duónak eddig mindössze egy albuma jelent meg, a hűvös-romantikus Happiness 2010-ben.

Brian Molko énekes és zenekara, a szintén brit Placebo csaknem két évtizede meghatározó formációja az európai alternatív rockszíntérnek. A zenekar többször is járt már Magyarországon, ezen belül a Sziget fesztiválon háromszor (2001, 2006, 2009) játszottak. A Placebo legutóbb 2009-ben adott ki stúdióalbumot Battle for the Sun címmel, abban az évben ők lettek a legjobb alternatív zenekar az MTV Europe Music Awards-on. 2012 nagy részét az együttes a stúdióban tölti és hetedik albumán dolgozik.

Az intelligens, érzelmekkel teli gitárzenét játszó Horrors tavaly novemberben mutatkozott be a magyar közönségnek a Dürer Kertben, most a Szigetre is meghívták a népszerű csapatot. A hét éve létező essex-i zenekar tavalyi (harmadik) anyaga, a Skying című album óriási siker volt.

Az alternatív rock kategóriába sorolható Subways szintén járt már a Szigeten, éppen a Placebóval egy évben, 2009-ben. Billy Lunn (gitár, vokál), Charlotte Cooper (basszusgitár, vokál) és Josh Morgan (dob) triója tavaly szeptemberben jött ki legfrissebb lemezével: a Money and Celebrity című CD borítójához, füzetkéjéhez kapcsolódó művészeti munkát a zenekar rajongóival együttműködve hozta össze.

szervezők tájékoztatása szerint az idei Szigeten fellép a hagyományos-akusztikus baszk hangszerekre és elektronikus-dubstep hangokra egyaránt építő Crystal Fighters is. Az öt éve alakult brit-spanyol formáció eddigi egyetlen albuma, a Star of Love 2010-ben jelent meg. Szintén jön a Szigetre az öttagú Mando Diao, a svéd alternatív rock energikus képviselője, amely remekül ötvözi a hatvanas évek rhythm and blues mozgalmának stílusjegyeit a punkkal, a garage rockkal, illetve a kilencvenes-kétezres évek brit gitárzenéjével. Az együttes jelenleg egy nagyszabású, turnéfilmmel kísért válogatásanyag kiadását tervezi.

A 20. Szigeten ad koncertet az igényes indie-pop zenét játszó, folk hatásokat is mutató brit Noah & The Whale is, amely új zenekar, csak hat éve működik, de már három albumot készített csupa játékos és fülbemászó dallal. Szintén jön a Szigetre a Friendly Fires, a népszerű és stílusos brit indie dance-pop alakulat, amely az elmúlt öt év két legfontosabb "indietronica" albumával, a zenekar nevét viselő 2008-as Friendly Fires és a tavaly megjelent Pala anyagával érkezik Budapestre.

A Sziget szervezői már korábban bejelentették, hogy a nemrég összeállt manchesteri alternatív sztárcsapat, a Stone Roses is fellép 2012-ben a fesztiválon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ralizik az OTP!

Ralizik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában iránykeresésre számíthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×