eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Így támogatja a kormány a határon túli magyarságot

Május közepéig megjelennek a határon túli magyarság támogatására kiírt nyílt pályázatok - jelentette be Semjén Zsolt szombaton a Parlamentben. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszámolt a honosítási eljárások eddigi eredményeiről is.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes elmondta: a kormány célja, a magyar nemzet fennmaradásának biztosítása és minden magyar életminőségének a javítása, függetlenül attól, hogy határon belül vagy kívül él. Ezért számunkra a legfontosabb a nemzet közjogi újraegyesítése, ami az állampolgárság megadását jelenti - fűzte hozzá.

A másik fontos eleme a nemzetpolitikának az, hogy a határon túli magyar pártok megmaradjanak és meghatározó szerepet tölthessenek be a körülöttünk lévő országok politikájában. A nemzetpolitika harmadik speciális küldetése - tette hozzá Semjén Zsolt - azon intézményes formák megteremtése, amelyek révén konkrét anyagi segítséget nyújtunk a határon túli magyar közösségek megmaradásához.

Ez az intézmény az a Bethlen Gábor Alapkezelő, amelyet 2011. április 18-án a Fővárosi Bíróság bejegyzett - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. Ezáltal elhárult minden akadály a pályázatok kiírása és lebonyolítása elől.

Semjén Zsolt kiemelte: a Bethlen Gábor Alapkezelő feladata az, hogy mindenki számára átlátható módon történjen meg a határon túli magyarság támogatása. A nyílt pályázatok kiírása várhatóan május közepéig megtörténik. Ennek keretén belül - fűzte hozzá - az egyik kulcsfontosságú a "Határtalanul" nevet viselő program, amelynek célja az, hogy a magyar iskolások intézményes keretek között állami támogatással juthassanak el határon túli magyar közösségekhez.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár számolt be a "Határtalanul" program részleteiről. Elmondta: a kormány célja az, hogy néhány éven belül minden tanuló iskolai évei során legalább egyszer eljuthasson a határon túlra egy osztálykirándulás keretein belül. Idén azt szeretnénk, hogy legalább tizenkétezer gyerek venne részt a programban - tette hozzá a helyettes államtitkár. Elmondta: törekvésünk, hogy a közösen megszerzett élményeken keresztül partnerség alakulhasson ki a magyarországi és a határon túli iskolák között.

A helyettes államtitkár újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az idei költségvetésben valamivel több mint tizenkét milliárd forintot határoztak meg határon túli célokra a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felügyeletében és körülbelül ez az összeg amellyel a Bethlen Gábor Alap gazdálkodni fog az idén.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszélt a honosítási eljárások eredményeiről is. Elmondta: a honosítási eljárások zökkenőmentesen haladnak és eddig hetvenezret meghaladó a kérelmek száma, ezek felét már elbírálták, továbbá folyamatosan teszik le a kérelmezők az állampolgársági esküt.

A statisztikáink szerint ötven országból érkeztek honosítási kérelmek, amely azt mutatja, hogy a magyarság a világ minden részén megtalálható - mondta Semjén Zsolt. Hozzátette:folyamatos az útlevél biztosítás előkészítése a határon túli magyarok számára, készen állunk arra, hogy a konzulátusokon rövid időn belül megkezdődhessen az útlevél iránti kérelmek elindítása is.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×