eur:
392.14
usd:
366.3
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Lovaggá ütötték Mazsola mamáját

Bródy Vera báb-, díszlet- és jelmeztervező, a mindenki által ismert és kedvelt Mazsola, valamint a Fából faragott királyfi és a Futrinka utca báb-lakóinak szülőanyja november 6-án a Párizsi Magyar Intézetben vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.

Generációk nőttek fel a darabjain: 1964 óta folyamatosan a Bábszínház bel- és külföldi repertoárján szerepel - változatlan formában - a Fából faragott királyfi, 1961 óta játsszák a Misi mókus vándorútont, 1978 óta a Diótörőt.

Az Állami Bábszínház báb-, díszlet- és jelmeztervezőjének a színházon kívül méltán hozott nagy népszerűséget számos televíziós bábjáték szereplőinek megalkotása, köztük a máig "élő" és mindenki által ismert, népszerű Mazsola.

Bródy Vera 1968-óta él Párizsban, ahol grafikákat, bábokat, könyvillusztrációkat készít, de gimnáziumi csoportjával bábelőadásokat is létrehozott. Kapcsolata azonban nem szakadt meg a Bábszínházzal. Rendezőként is nagy sikerrel újította fel 2001-ben az Állami Bábszínház híres előadását - amely annak idején az Avignoni Színházi Fesztivál közönségét is elbűvölte -, a Háry Jánost. Az előadás bemutatóját az együttes Párizsban tartotta a MagyArt kulturális évadon. Munkásságát a színház négy kontinenst átfogó vendégjátékai alkalmából írt külföldi kritikák egyöntetű elismeréssel méltatták.

A Munkácsy- és Jászai-díjas művésznő november 6-án a Párizsi Magyar Intézetben vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, amelyet Trócsányi László, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet adott át - olvasható az intézmény közleményében. A díjátadón mondott beszédében a művésznő köszönetet mondott kollégáinak is, akik jóvoltából az este "jelen volt" a Fából faragott királyfi, Misi mókus és Mazsola is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×