INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Melyik minden idők legjobb gitárriffje? - videókkal

InfoRádió / MTI
Jimi Hendrix Voodoo Child című dalának gitárriffjét választották minden idők legjobbjának egy internetes oldalon.

A Music Radar című honlap szavazásán több mint ötezren voksoltak. Hendrix mögött a Guns N' Roses Sweet Child O' Mine-ja lett minden idők második legjobb gitárriffje, a Led Zeppelin Whole Lotta Love-ja pedig a harmadik. Negyedikként zárt a Deep Purple Smoke On The Waterének gitárriffje, ötödikként pedig az Eric Clapton-féle Derek and the Dominos Laylája.


Mike Goldsmith, az oldal szerkesztője szerint Jimi Hendrix "a gitárrock vitathatatlan nehézsúlyú bajnoka" volt. A zenész a Voodoo Child-ot 1968-ban rögzítette, a számot 1970-ben, halála után nem sokkal kislemezként is kiadták, amely listavezető lett.

{{video:http://youtube.com/v/oobDQ0vdm8M}}


A lista első tíz helyezettje közé befért még az AC/DC klasszikus Back In Black riffje, a Metallica Enter Sandman-je, a Beatles Day Trippere, a Nirvana Smells Like Teen Spiritje, valamint a Rolling Stones Satisfaction-je.A szavazás eredményéből az tűnik ki, hogy a régebbi idők gitárriffjei manapság jóval népszerűbbek, mint a maiak, hiszen az elmúlt évtized "terméséből" mindössze kettő került a Top 20-ba: a Muse Plug In Baby-je 11-ik lett, a White Stripes Seven Nation Army-ja pedig 15-ik. Mindkét gitárriffen érezhető Hendrix hatása.

A címlapról ajánljuk