INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nyugat-kiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban

InfoRádió / MTI
Rippl-Rónai József festőművész íróportréi is megtekinthetők azon a kiállításon, amely a Nyugat című irodalmi folyóirat alapításának századik évfordulója alkalmából nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban csütörtökön.

A 100 éves a Nyugat című tárlat érdekében több helyről gyűjtötték össze a Babits Mihályt, Móricz Zsigmondot, Karinthy Frigyest, Szabó Lőrincet, Osvát Ernőt, Fenyő Miksát és Schöpflin Aladárt ábrázoló pasztellsorozat híres darabjait.

Emellett a kiállításon fényképekkel, kéziratokkal, kottákkal, relikviákkal, festményekkel, archív film- és hangfelvételekkel mutatják be az irodalmi folyóirat több mint három évtizedes történetét, az alapító nagy alkotók gyakran konfliktusokkal teli műhelymunkáját, művészek, zenészek és szerkesztők ösztönzését.

A képzőművészeti tárlat képanyagát a korabeli méltatások alapján válogatták a Múzeum munkatársai, mivel Czigány Dezső, Csók István, Derkovits Gyula, Egry József, Gulácsy Lajos, Iványi Grünwald Béla, Perlrott Csaba Vilmos, Tihanyi Lajos alkotásainak jelentőségét a Nyugatban megjelent korabeli kritikák alapján ismerték fel.

A hivatalos közlemény szerint a december 31-ig megtekinthető tárlattal a Petőfi Irodalmi Múzeum nemcsak a folyóirat megalakulását, a hasábjain formálódó irodalmi modernség megszületését ünnepli, hanem a teljes magyar esztétikai kultúra, közgondolkodás, ízlés és a kritikai szemlélet korszerűsödését is.

A kiállítással párhuzamosan internetes játékot is indít az intézmény: a folyóiratban megjelent művekből bárki kiválaszthatja a legjobbnak tartott verseket, elbeszéléseket, regényrészletet és cikkeket, a megjelölt művekből pedig megszerkesztheti az általa legjobbnak tartott számot, amelyet kinyomtathatnak, és címlapján a hajdani munkatársak neve mellett a számot összeállító látogató neve is szerepel.

Az év végén a legtöbb szavazatot kapott művekből az eredeti tipográfiát felhasználva a Petőfi Irodalmi Múzeum egy évfordulós különszámot készít.

A címlapról ajánljuk