INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Operációja szövődményeibe halt bele Az angol beteg rendezője

Infostart / InfoRádió
Elhunyt Anthony Minghella Oscar-díjas brit filmrendező - jelentette kedden több brit televízióállomás. A rendező egy operáció szövődményébe halt bele.

Múlt csütörtöki nyakműtétje szövődményeibe halt bele az 54 éves Anthony Minghella a londoni Charing Cross kórházban. Az Oscar-díjas rendező nyakából egy daganatot távolítottak el az orvosok, a filmes azonban kedd hajnalban agyvérzést kapott. Halálnak hírét ügynöke jelentette be.

A rendező karrierét rádiójátékok írásával kezdte, és több filmjének is maga állította össze a forgatókönyvét. Első filmes alkotása az 1991-es Szívből, igazán volt, amely világhírt hozott a főszereplő Alan Rickmannek.

Anthony Minghella - aki nemrégiben adta át utódjának a Brit Filmintézet elnöki posztját - pályafutása legnagyobb sikerét 1996-ban érte el, amikor Az angol beteg című filmjét kilenc Oscar-díjjal, köztük a legjobb rendezőnek járó elismeréssel jutalmazta az amerikai filmakadémia.

Bár 1999-es filmje, A tehetséges Mr. Ripley nem volt akkora kasszasiker, mint a magyar származású Afrika-kutatóról, gróf Almásy Lászlóról szóló romantikus dráma, a kritikusok dicsérték.

A 2003-ban készült, az Egyesült Államok függetlenségi háborúja idején játszódó, Hideghegy című alkotása újabb Oscart ért: Renée Zellweger alakítását ismerték el a legjobb női mellékszereplőnek járó díjjal.

Anthony Minghella utolsó befejezett munkája, amelyet Botswanában forgatott, alighogy elkészült. Az film első női detektíviroda című tévéfilmsorozat 90 perces bevezető epizódja, amelyet a húsvéti ünnepek alatt tűz a műsorára a BBC.

A 13 részes tévészéria Alexander McCall Smith skót író Botswanában játszódó detektívtörténetei nyomán született. A kalandok hőse egy helybeli hölgy, aki nyomozóirodát nyit.

A filmes váratlanul bekövetkezett halála előtt producerként A felolvasó című filmen dolgozott éppen, amelynek felvételei, Stephen Daldry rendezésében, tavaly kezdődtek. Anthony Minghella forgatókönyvíróként és rendezőként a még készülőfélben lévő New York, I Love You című filmantológia egyik romantikus epizódját jegyezte.

A rendező Wright szigetén, Ryde városában született. Olasz származású szüleinek jégkrémgyára volt, s ő gondtalan gyermekkort töltött a brit nyaralószigeten. 54 éves volt.

A címlapról ajánljuk