eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Új irodalmi programcsomagot hirdetett a kulturális tárca

Új irodalmi programcsomagot hirdetett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM). A tárca a jelenleginél 313 millió forinttal több pénzt szán támogatásra.

Bozóki András kulturális miniszter a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban közölte: a Lépésváltás a könyvkultúrában! gondolat jegyében összeállított programcsomag a kulturális élet szemléletváltást szolgálja.

A cél az, hogy a kultúra, az irodalom elérhetővé váljék a közönség számára, és olyan közösségi terek jöjjenek létre, ahová az irodalom iránt érdeklődők bármikor betérhetnek - mondta a miniszter.

A tárca 15 millió forinttal támogatja a Petőfi Irodalmi Múzeum megújulását. Az elképzelések szerint az V. kerületi Károlyi-palotában működő intézmény a magyar irodalom valós és virtuális központja, az írók és olvasók „ismerkedésének” helyszíne lesz.

A tervek szerint a múzeumba költözik a Digitális Irodalmi Akadémia, amelynek működését és megújulását 178 millió forinttal segíti a szaktárca.

Az intézménybe telepítik Magyar Könyv Alapítvány egyes funkcióit is. A minisztérium az alapítványon keresztül 100 millió forintot biztosít a könyvkiadás és a műfordítás támogatására.

Az NKÖM bővíti az irodalmi ösztöndíjak körét; a miniszter egy új, Balassa Péterről elnevezett díjat is alapított.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×